SOS για συστήματα πυρασφάλειας σε οικοδομές-«Κάποιες δεν έχουν προστατευτικά»

Ελλιπή είναι τα συστήματα πυρασφάλειας, τόσο σε παλαιότερες, όσο και σε νέες οικοδομές, με τους αρμοδίους να εκπέμπουν SOS, καθώς υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι σε περίπτωση ξεσπάσματος πυρκαγιάς.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι στις παλιές οικοδομές δεν υπάρχουν προστατευτικά, καθώς όταν χτίστηκαν δεν ήταν απαραίτητο, ενώ στις νέες αυτό που θα έπρεπε να γίνεται είναι «από ένα σημείο και μετά να υπάρχουν εγκατεστημένα συστήματα

πυρασφάλειας, που αν γίνει κάτι να ενεργοποιούνται αισθητήρες, να βγάζουν νερό για να μην επεκταθεί η φωτιά».

Όπως υπέδειξε, «δεν υπάρχει σε καμία χωρά του κόσμου πυροσβεστικό όχημα που να μπορεί να φτάσει με τις σωλήνες του στο πιο ψηλό σημείο του κτηρίου».

Πάντως, στις αρχές του 2024 αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα MOT κτηρίων, το οποίο, πέραν της στατικής επάρκειας, θα περιλαμβάνει και θέματα ασφαλείας (της πυρασφάλειας συμπεριλαμβανομένης).

Σε παρέμβασή του για το θέμα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, υπέδειξε ότι η Υπηρεσία του είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για να έχει άποψη επί του θέματος, σημειώνοντας ότι η Πυροσβεστική έχει αντιμετωπίσει θέματα σχετικά με τη μη τήρηση των προνοιών, σε ό,τι αφορά στην ενεργητική και την παθητική πυροπροστασία.

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΤΕΚ, Ανδρέας Θεοδότου, είπε ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί ολιστικά, να γίνει επιθεώρηση όλων των συστημάτων, κυρίως σε κοινόκτητες οικοδομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα