Tα «κρυφά συμπτώματα» του κορωνοϊού - Τι συμβαίνει με οσμή & όσφρηση

Καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (Covid-19), έγιναν συζητήσεις γύρω από την πιθανότητα να μεταδοθεί  ο υιός από άτομα που είναι ασυμπτωματικά. Αν και τα δύο κύρια συμπτώματα του Covid-19 έχουν ευρέως αναφερθεί ως υψηλή θερμοκρασία και ο συνεχής βήχας, αξιωματούχοι της υγείας έχουν πρόσφατα δηλώσει ότι η απώλεια της οσμής και της γεύσης θα μπορούσε επίσης να είναι ένα από τα  λιγότερο γνωστά συμπτώματα του ιού.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph  δημοσιευσε προ ημερών ένα σχετικό άρθρο που περιέχει  μια ανακοίνωση επί του θέματος της  Βρετανικής Ένωσης Ωτορινολαρυγγολογίας

(ENT UK) που υπογράμμισε ότι  αυτά τα συμπτώματα είχαν εντοπιστεί μεταξύ «πολλών ασθενών» στην «απουσία άλλων συμπτωμάτων».

Η καθηγήτρια Claire Hopkins, πρόεδρος της Βρετανικής Ρινολογικής Εταιρείας, και ο καθηγητής Nirmal Kumar, πρόεδρος της ENT UK,  αναφέρουν στην ανακοίνωση ότι υπήρξε ξαφνική άνοδος  «στις περιπτώσεις απομονωμένης αοσμίας» - ολική ή μερική απώλεια όσφρησης - στο Ηνωμένο Βασίλειο , ΗΠΑ, Γαλλία και βόρεια Ιταλία.

«Νομίζω ότι αυτοί οι ασθενείς μπορεί να είναι μερικοί από τους μέχρι τούδε κρυφούς  φορείς που διευκόλυναν την ταχεία εξάπλωση του Covid-19», ανέφερε η δήλωση. «Δυστυχώς, αυτοί οι ασθενείς δεν πληρούν τα τρέχοντα κριτήρια για δοκιμή ή αυτομόνωση».

Αρκετά άτομα που έχουν διαγνωσθεί με τον κορωνοϊό έχουν αποκαλύψει ότι έχουν βιώσει απώλεια γεύσης και οσμής , συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Υγείας Nadine Dorries και του διάσημου Matt  Evers  από το Dancing on Ice .

«Μια παρενέργεια του κορωνοϊού για μένα είναι το γεγονός ότι έχω χάσει [100 τοις εκατό] γεύση και οσμή,"  ανέφερε στο twitter η Dorriesτην Πέμπτη 19 Μαρτίου.

«Απολύτως μηδέν και από τα δύο, τόσο παράξενο. Μπορούσα να διακρίνω απλά αν το φαγητό ή το νερό ήταν ζεστό ή κρύο. Δεν  είχε νόημα το όποιο φακελάκι τσάι έβαζα στο νερό».

Γιατί λοιπόν η απώλεια της οσμής και της γεύσης υποτίθεται ότι είναι συμπτώματα του κορωνοϊού;

Στην κοινή δήλωση που δημοσίευσαν οι καθηγητές Hopkins και  Kumar, εξήγούν ότι υπάρχει ένας "σημαντικός" αριθμός ασθενών με κορωνπϊό στη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιταλία, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ανόσμια και υποσμία (μειωμένη ικανότητα οσμής και ανίχνευσης οσμών).

Η ανακοίνωση υπογράμμισε ότι η μετά-ιική ανωμαλία είναι  «μία από τις κύριες αιτίες απώλειας της αίσθησης της όσφρησης σε ενήλικες», αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% των περιπτώσεων.

«Οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα είναι γνωστό ότι προκαλούν μετα-λοιμώδη απώλεια και είναι γνωστό ότι πάνω από 200 διαφορετικοί ιοί προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος», ανέφεραν οι καθηγητές.

«Οι προηγουμένως περιγραφόμενοι κορωνοϊοί θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν το 10 έως 15% των περιπτώσεων. Επομένως, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο νέος ιός Covid-19 θα προκαλούσε επίσης ανωμαλία σε μολυσμένους ασθενείς.»

Ο καθηγητής Carl Philpott, διευθυντής των ιατρικών υποθέσεων και της έρευνας στην φιλανθρωπική Fifth Sense, εξήγησε στον Independent ότι, καθώς τα συνήθη κρυολογήματα και οι ιοί συχνά προκαλούν αρχική συμφόρηση στη μύτη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «μετά  ιογενή απώλεια μυρωδιά».

«Εάν κοιτάξετε τον ιστό λεπτομερώς κάτω από το μικροσκόπιο, βλέπετε ότι τα λεπτά κομμάτια που μοιάζουν με τρίχες των κυττάρων του υποδοχέα έχουν πέσει και επομένως τα κύτταρα δεν είναι πλέον σε θέση να πάρουν μόρια οσμής από τη μύτη», λέει ο καθηγητής Philpott.

Προσθέτει ότι το Covid-19 «φαίνεται να έχει υψηλή συγκέντρωση στη μύτη» και δηλώνει ότι καθώς η πλειοψηφία των ανακοινωμένων διαγνώσεων  δείχνουν ότι οι άνθρωποι βιώνουν προσωρινή απώλεια μυρωδιάς που διαρκεί περίπου επτά έως 14 ημέρες, «πιθανότατα είναι  ο ιός να προκαλεί κάποιο είδος φλεγμονής στα οσφρητικά νεύρα, αντί να προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη στη δομή των υποδοχέων ».

Η Κλινική Γεύσης και Οσμής με έδρα την Ουάσινγκτον έδειξε ότι είναι κοινό να βιώνουμε απώλεια μυρωδιάς και γεύσης μετά από μια ιογενή λοίμωξη.

«Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης του κρυολογήματος ενός ιού ένας ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ρινική συμφόρηση και παρεμπόδιση που προκαλείται από ρινική απόφραξη, οίδημα μεμβράνης και περίσσεια ρινικών εκκρίσεων», εξηγεί η κλινική στην ιστοσελίδα της.

«Αυτή η συμφόρηση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια της οσμής και της γεύσης, αλλά με την ανάκτηση από το κρυολόγημα, με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα ρινικά συμπτώματα εξαφανίζονται, η ευκολία της ρινικής αναπνοής  αποκαθίσταται και η μυρωδιά και η γεύση συνήθως επανεμφανίζονται όπως έκαναν πριν την εμφάνιση του ιικού κρυώματος .»

Η κλινική προσθέτει ότι σε περίπου ένα τοις εκατό των περιπτώσεων, οι ασθενείς υποφέρουν από μια «επίμονη απώλεια οσμής και γεύσης».

Ο καθηγητής Philpott εξηγεί στην βρετανική ιστοσελίδα, ότι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν απώλεια γεύσης είναι στην πραγματικότητα επειδή έχει επηρεαστεί η όσφρησή τους - η οποία έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητά τους να ανιχνεύουν γεύση.

«Επειδή ο καθένας μυρίζει και δοκιμάζει μαζί όταν τρώνε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν τους δύο μηχανισμούς»εξηγεί ο καθηγητής.

Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε υποστεί  απώλεια οσμής ή γεύσης;

Η Natalie Brookes, χειρουργός και ρινολόγος ιατρός και ιατρός διευθυντής στην Κλινική ENT της Harley Street, δήλωσε στην Independent ότι το γεγονός ότι ένας αυξημένος αριθμός διαφορετικά υγειών νεών 20χρονων βιώνουν ξαφνική απώλεια της αίσθησης της όσφρησης είναι "ιδιαίτερα υποβλητική" και μπορεί να συσχετιστεί με το Covid-19.

Η κ. Μπρούκς εξηγεί ότι η κλινική της ENT προσπάθησε να επικοινωνήσει με το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας για να διαπιστώσει πόσο σίγουροι  είναι στην επταήμερη περίοδο απομόνωσης για τους ανθρώπους που βιώνουν συμπτώματα του κορωναϊού και αν «θεωρούσαν την ανοσμία ως κριτήριο για την αυτομόνωση». Ωστόσο, η κλινική δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση.

«Ήμασταν σε επικοινωνία με την ENT UK, το συμβουλευτικό σώμα μας, που επιβεβαίωσε ότι είχαν αναφορές γι 'αυτό και έδωσαν συμβουλές ότι πιστεύουν ότι η αοσμία (anosmia) μπορεί να σχετίζεται με τον  Covid19", δήλωσε η κ. Brookes. «Αν αναπτύξω μια ξαφνική απώλεια της αίσθησης της όσφρησης, με ή χωρίς ήπια συμπτώματα τύπου ανώτερου αναπνευστικού, σίγουρα θα αυτο-απομονωθώ αυτή τη στιγμή».

Ενώ οι κορυφαίοι γιατροί είπαν ότι η απώλεια της οσμής και της γεύσης μπορεί να είναι συμπτώματα του κορωναϊού, η βρετανική ιστοσελίδα αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται αυτή τη στιγμή στην καθοδήγηση της Κυβέρνησης για αυτομόνωση.

Παρόλα αυτά, η καθοδήγηση δηλώνει ότι εάν παρουσιάζετε συμπτώματα για το Covid-19, «όσο ήπια» και αν είναι, θα πρέπει να απομονώσετε.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα