Reuters: Αεροπλανοφόρο Κίνας στα Στενά της Ταϊβάν πριν την επαφή Μπάιντεν-Σι

Η Κίνα διέπλευσε το αεροπλανοφόρο της Shandong μέσω των ευαίσθητων στενών της Ταϊβάν την Παρασκευή, υπό τη σκιά ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού, είπε στο Reuters πηγή με άμεση γνώση του θέματος, λίγες ώρες πριν ο Κινέζος και ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να συνομιλήσουν.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι κυβερνούσε δημοκρατικά την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος και τα τελευταία δύο χρόνια ενίσχυσε τη στρατιωτική της δραστηριότητα κοντά στο νησί για να διεκδικήσει την κυριαρχία της, ανησυχώντας

την Ταϊπέι και την Ουάσιγκτον.

Η πηγή, η οποία δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το Shandong έπλευσε κοντά στο ελεγχόμενο από την Ταϊβάν νησί Kinmen, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κινεζική πόλη Xiamen,  εκεί που βρισκόταν και ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο. 

EXCLUSIVE: China sailed its aircraft carrier Shandong through the sensitive Taiwan Strait, shadowed by a U.S. destroyer, just hours before the Chinese and U.S. presidents were due to talk https://t.co/eTki8T9MaS pic.twitter.com/X4h8DL6pNZ

Reuters (@Reuters) March 18, 2022

«Γύρω στις 10:30 π.μ. το CV-17 εμφανίστηκε περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Κινμέν και φωτογραφήθηκε από έναν επιβάτη σε πολιτική πτήση», είπε η πηγή, αναφερόμενη στον επίσημο αριθμό σέρβις του Shandong.

Το USS Ralph Johnson, ένα αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους Arleigh Burke, επισκίασε το αεροπλανοφόρο, το οποίο δεν είχε αεροσκάφος στο κατάστρωμά του και έπλευσε βόρεια μέσα από το στενό, πρόσθεσε η πηγή.

Η Ταϊβάν έστειλε επίσης πολεμικά πλοία για να παρακολουθούν την κατάσταση, είπε η πηγή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

O απόπλους wέγινε περίπου 12 ώρες πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. 

Η πηγή περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα της κίνησης του Shandong πριν από την συνάντηση ως «προκλητικό».

Η Κίνα λέει ότι η Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊπέι, αλλά είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν.

Το Shandong είναι το νεότερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, που τέθηκε σε λειτουργία το 2019.

Ο μόνος άλλος αερομεταφορέας της Κίνας, το Liaoning, χρησιμοποιείται κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Reuters, Αεροπλανοφόρο Κίνας, Στενά, Ταϊβάν, Μπάιντεν#45Σι,Reuters, aeroplanoforo kinas, stena, taivan, bainten#45si