PwC: Η Κύπρος κατάφερε να ανακάμψει ταχύτερα από Πορτογαλία

Η Κύπρος έχει καταφέρει να ανακάμψει ταχύτερα από την Πορτογαλία μετά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση «Global Economy Watch» της PwC, με τις δύο χώρες, ωστόσο, να εξακολουθούν να έχουν μικρότερη οικονομία συγκριτικά με πριν από την κρίση.

Την ίδια ώρα, η οικονομία της Ελλάδας είναι περίπου 25% μικρότερη, ενώ η

Ισπανία, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των οικονομολόγων της PwC, αναδεικνύεται ως ο καλύτερος μαθητής στην περιφέρεια, καθώς η οικονομία της είναι μόλις 0,7% μικρότερη συγκριτικά με πριν από την κρίση.

Εκτός απροόπτου, όπως σημειώνουν, αναμένεται ότι η Ισπανία θα είναι η πρώτη περιφερειακή οικονομία που θα ξεπεράσει το μέγεθος που είχε πριν από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη η έκθεση επισημαίνει ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2016 κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, σημειώνοντας θετικό ρυθμό ανάπτυξης για 15ο συνεχόμενο τρίμηνο. Παράλληλα, η συνολική εικόνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τους τελευταίους διαθέσιμους εθνικούς λογαριασμούς, δείχνει ότι η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ταχύτερους ρυθμούς το 2016 συγκριτικά με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της PwC, είναι σήμερα περίπου 12% μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία ορίζεται χρονικά ως το τελευταίο τρίμηνο του 2007.

Συγκριτικά, οι επιδόσεις της Ευρωζώνης είναι λιγότερο ενθαρρυντικές, καθώς την ίδια περίοδο παρουσιάζεται αύξηση μόλις 4,6%. Με βάση τη διαπίστωση αυτή, ο ρυθμός ανάκαμψης κατά την υπό εξέταση περίοδο στην Ευρωζώνη ήταν τρεις φορές βραδύτερος από τον αντίστοιχο στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα