Politico: Προβληματίζει η απαξιωτική συμπεριφορά Τραμπ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ έχει περιέλθει σε μία δύσκολη θέση σε πολιτικό επίπεδο, σχολιάζει το “Politico.”

Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών που είναι μέλη στην ίδια επιτροπή, του ασκούν πιέσεις, προκειμένου να λάβει μία πιο επιθετική στάση πιέζοντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, ώστε αυτοί να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα από τις κλήσεις σε κατάθεση ή τις κλήσεις για την παράδοση εγγράφων

που έχουν εκδοθεί από την αναφερόμενη επιτροπή.

Μερικά από τα στελέχη αυτά, επιθυμούν από το Κογκρέσο να εξαντλήσει όλες τις εξουσίες που έχει στην διάθεσή του.

Από την άλλη μεριά, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του συνολικού νομικού πλαισίου της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου που διαθέτει, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 80 ετών και δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να το πράξει.

Από την πλευρά της, τόσο η πρόεδρος του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, όσο και οι υπαρχηγοί της στην ηγεσία των Δημοκρατικών ανησυχούν ότι το ενδεχόμενο υλοποίησης ακραία επιθετικών κινήσεων από τα μέλη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας σε πολιτικό επίπεδο, καθώς από την μια μεριά θα ικανοποιήσουν την βάση των ψηφοφόρων του κόμματος που απεχθάνεται τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ από την άλλη μεριά, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να τον ισχυροποιήσουν πολιτικά, ενόψει του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στο μέσον της εσωκομματικής διαμάχης μεταξύ των Δημοκρατικών για το αναφερόμενο κομβικής πολιτικής σημασίας ζήτημα, βρίσκεται ο Νάντλερ, που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί ένα “αγκάθι” στα πλευρά του Τραμπ.

Ο Νάντλερ είναι αντιμέτωπος με έναν σοβαρό πολιτικό προβληματισμό, καθώς οτιδήποτε κι αν πράξει θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους της εκλογικής του περιφέρειας ή εντός της επιτροπής στην οποία προεδρεύει ή εντός των γραφείων της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο.

Η νέα πολιτική ώθηση στο εσωτερικό της επιτροπής προκειμένου να ενεργοποιηθεί το συνολικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων νομικών προσφυγών που διαθέτει (inherent contempt) κατά των αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, υπογραμμίζει το πραγματικό μέγεθος της πολιτικής πρόκλησης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να εξουδετερώσουν την προκλητική συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η Πελόζι, όσο και οι υπαρχηγοί της έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο άμεσης έναρξης της επίσημης διαδικασίας αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ (impeachment), παρά τις αδιάκοπες συζητήσεις προς μία τέτοια κατεύθυνση που γίνονται από μερικά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, αλλά και πολιτικούς ακτιβιστές του κόμματος, ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να αρνείται να συμμορφωθεί με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Βουλή των Αντιπροσώπων κι ενεργοποιήθηκαν από τους Δημοκρατικούς.

Οι έρευνες αυτές σχετίζονται τόσο με την συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ, αλλά και την διαδικασία λήψης αποφάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, όσο και με τα οικονομικά του, αλλά και με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Η αρνητική αυτή συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου, περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές για τους Δημοκρατικούς, δίνοντας έμφαση στην δρομολόγηση δικαστικών εξελίξεων.

Ωστόσο, στην περίπτωση ενεργοποίησης εξελίξεων δικαστικού τύπου, υπάρχει ο κίνδυνος ενός αυξημένου πολιτικού ρίσκου ενόψει του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ μια τέτοια διαδικασία χαρακτηρίζεται ως χρονοβόρα, απαιτώντας μήνες ή ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Από την άλλη μεριά, η υιοθέτηση μιας πολιτικά παθητικής στάσης από τους Δημοκρατικούς, απέναντι στον Λευκό Οίκο δεν αποτελεί μία ρεαλιστική επιλογή για το πλαίσιο της κοινοβουλευτικής τους δράσης ως προς την άσκηση εποπτικού ελέγχου στην κυβέρνηση Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων δεν επιθυμούν να φανούν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν την προκλητική συμπεριφορά περιφρόνησης του προέδρου Τραμπ.

Ο ίδιος ο Τραμπ “είναι το καλύτερο επιχείρημα για την επίσημη αμφισβήτηση άσκησης των προεδρικών εξουσιών” από τον ίδιο, δήλωσε ο Τζέιμι Ράσκιν Δημοκρατικός και μέλος των Επιτροπών Δικαιοσύνης κι Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Αυτός είναι ο πρόεδρος, που είναι ο πιο περισσότερο ανοιχτός στην αμφισβήτηση της άσκησης των εξουσιών του, από όλους τους προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ. Ωστόσο, έχουμε ακόμα μία ολόκληρη σειρά ερωτήσεων σχετικά με το τι θα κάνουμε και πότε θα το κάνουμε,” παρατήρησε ο ίδιος.

Ο Ράσκιν υποστήριξε ότι παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να κινηθούν πρώτα δικαστικά, οι Δημοκρατικοί ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την άσκηση των νομικών δικαιωμάτων τους, ως προς την άσκηση κοινοβουλευτικού εποπτικού ελέγχου.

“Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ποια είναι τα προηγούμενα που δρομολογούνται ως προς την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και θέλουν να γνωρίζουν ποιο είναι το πλήρες πλαίσιο των εξουσιών που έχουμε. Εδώ γύρω ξέρουμε πως να συλλαμβάνουμε ανθρώπους. Κι αν χρειαστεί να συλλάβουμε κάποιον, οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες [της Βουλής των Αντιπροσώπων] ξέρουν πως να το κάνουν. Δεν το φοβάμαι αυτό. Αν μπορούν να συλλάβουν τους ψηφοφόρους μου, μπορούμε να συλλάβουμε κάποιον που δεν υπακούει στο νόμο,” εξήγησε ο Ράσκιν.

“Δεν μπορείς να πηγαίνεις από το τίποτα σε όλα. Πρέπει να ακολουθήσουμε τη νομική διαδικασία,” δήλωσε η Δημοκρατική, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πραμίλα Τζαγιαπάλ, που ασκεί σκληρή κριτική στον πρόεδρο Τραμπ.

“Όταν η σχετική ψηφοφορία διεξαχθεί στην ολομέλεια [για την δρομολόγηση ποινικών εξελίξεων] τότε, θα έχουμε όλες τις εξουσίες που προκύπτουν από αυτό, στην διάθεσή μας. Υπάρχουν μία σειρά από βήματα που εξετάζουμε και τα οποία μπορούμε να κάνουμε. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι προχωρούμε με τον κατάλληλο ρυθμό,” πρόσθεσε η ίδια.

Ο Τζέρι Νάντλερ έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον πρόεδρο Τραμπ, ενώ έχει απειλήσει με την επιβολή ποινών στην περίπτωση παρεμπόδισης του κοινοβουλευτικού εποπτικού έργου της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα