Persona non grata o Φίλης

Επιστολή από την κόρη της «Αρχόντισσας του Πόντου» προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Η Thea Halo ζητά την άμεση παύση του αρνητή της γενοκτονίας των Ποντίων Νίκου Φίλη, τονίζοντας πως η ελληνική Πολιτεία δεν θα έπρεπε να του εμπιστευθεί τη μόρφωση των Ελληνόπουλων

Την απομάκρυνση του Υπουργού Παιδείας της Ελλάδος Νίκου Φίλη, για όσα απαράδεκτα δήλωσε σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από το οθωμανικό καθεστώς και τους Νεότουρκους του Κεμάλ, ζήτα με επιστολή της η κόρη της «Αρχόντισσας του Πόντου» Thea Halo.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της προς τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, η κα Halo αναρωτιέται αρχικά αν εκτός από τον κ. Φίλη υπάρχουν άλλες εθνικές ομάδες που αρνούνται τέτοιου είδους τραγικά γεγονότα, που καταρράκωσαν το ίδιό τους το έθνος ή κατά πόσον εκείνοι οι Έλληνες που αρνούνται τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν θεωρούν τους Πόντιους δικούς τους ανθρώπους. «Αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος του προβλήματος, μαζί με τον κατευνασμό της Τουρκίας και ένα σύνδρομο ήρωα που προωθεί την πεποίθηση ότι οι Έλληνες δεν θα έπρεπε ποτέ να θεωρούνται απόλυτα θύματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Halo.

Η αναγνώριση από την IAGS
H ίδια στην επιστολή της αναγνωρίζει το δικαίωμα του κ. Φίλη να διατηρεί ως ιδιώτης τις δικές του απόψεις, ωστόσο τονίζει πως δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να παραθέτει την εκ μέρους του άγνοια της Ιστορίας ως Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας. Παραθέτοντας τη διακήρυξη της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS), υποστηρίζει μάλιστα ότι από τη στιγμή που εκατοντάδες κορυφαίοι μελετητές γενοκτονίας ανά τον κόσμο διαφωνούν με τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας, εκδίδοντας σχετική διακήρυξη που βεβαιώνει τη γενοκτονία τόσο των Ποντίων όσο και των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Ασσυρίων στην Οθωμανική Τουρκία μεταξύ 1914 και 1923, δεν θα έπρεπε η ελληνική Πολιτεία να του εμπιστευθεί την μόρφωση των Ελληνόπουλων.

Προσβολή της μνήμης
«Ως κόρη μιας από τους πολλούς Πόντιους που στάλθηκαν σε πορεία θανάτου εκτός Τουρκίας, της Sano Themia Halo (γνωστή και ως «γιαγιά όλων των Ποντίων»), και ως απόγονος μιας οικογένειας που δεν θα γνωρίσω ποτέ, ούτε θα δω σε φωτογραφία, βρίσκω τις παρατηρήσεις του κ. Φίλη εξαιρετικά προσβλητικές και ασεβείς προς τη μνήμη των 353.000 Ποντίων που φονεύθηκαν επί τόπου ή χάθηκαν κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες, των 700.000 άλλων Μικρασιατών Ελλήνων που επίσης φονεύθηκαν, και των υπόλοιπων πλέον του εκατομμυρίου Ελλήνων, που εξορίστηκαν διά της βίας από τη γη που ο λαός μας κατοίκησε επί 3.000 χρόνια», αναφέρει στην επιστολή της προς τους Έλληνες βουλευτές, εκφράζοντας επιπρόσθετα τον φόβο της για το γεγονός ότι ο χαρακτηρισμός «εθνοκάθαρση» του κ. Φίλη ωχριά μπροστά στην καταρράκωση που υπέστησαν όλοι αυτοί οι αθώοι.

Άμεση παραίτηση και διάβασμα
Στην επιστολή της, με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου, η κα Halo ζητά την άμεση απομάκρυνση του κ. Φίλη από τη θέση που κατέχει ως Υπουργός Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ο κ. Φίλης θα είναι σε θέση να «ξεστομίζει» ελεύθερα τις απόψεις του. «Αυτό θα του δώσει επίσης περισσότερο χρόνο να διαβάσει και να κατατοπιστεί σχετικά με αυτά τα τραγικά ιστορικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των πολλών καταθέσεων από αυτόπτες μάρτυρες ιεραποστόλους, διπλωμάτες και εθελοντές, που επιβεβαιώνουν ένα οθωμανικό και κεμαλικό πρόγραμμα εκμηδένισης αυτών των ιστορικών Χριστιανών και των κοινοτήτων τους», αναφέρει καταληκτικά η επιστολή.

Όνομα βαρύ σαν ιστορία
Αξίζει να σημειωθεί πως η κα Halo είναι συγγραφέας του έργου «Ούτε το όνομά μου» και είναι κόρη της Sano Halo (Ευθυμία Βαρυτιμίδου), της «Αρχόντισσας του Πόντου», που έφυγε από τη ζωή πέρυσι σε ηλικία 105 ετών. Η Sano Halo ήταν ο άνθρωπος που διέδωσε σε όλον τον κόσμο τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Να ξεκαθαρίζει πριν πάει Τουρκία
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε χθες τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη, πριν από το ταξίδι του στην Τουρκία. «Είδατε τι συνέβη προ ημερών με τις δηλώσεις Φίλη; Εμείς ζητήσαμε να ξεκαθαριστεί το θέμα. Και ο Πρωθυπουργός ποιεί τη νήσσαν. Εγώ τον προκαλώ. Πριν πάει στην Τουρκία να έχει ξεκαθαρίσει αν είναι Γενοκτονία ή αν είναι Εθνοκάθαρση. Θεωρώ πολύ ενδοτικό μήνυμα προς την Τουρκία τις δηλώσεις του υπουργού της Παιδείας, ενόψει μάλιστα του ταξιδιού που έχει προγραμματίσει ο Τσίπρας. Και γιατί πάει τόσο ενδοτικός; Δεν κατάλαβα! Τι περιμένει από εκεί;», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα