Νέες προοπτικές συνεργασίας Κύπρου - Παλαιστίνης

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΤΔ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
ΜΗΝΥΜΑ ελπίδας και ειρήνης μεταφέρει η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Παλαιστίνη, δήλωσε ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης Δρ Ουαλίντ Χασάν, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μαχμούντ Αμπάς ως το αποκορύφωμα της συνεχούς επαφής μεταξύ των δύο αντρών. Αναφερόμενος στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λαών, ο κ. Χασάν σημείωσε πως η αυριανή επίσκεψη δημιουργεί νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Κύπρου

και Παλαιστίνης, ενώ τόνισε παράλληλα πως η επερχόμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη συνιστά τη συνέχιση μιας σειράς διμερών επισκέψεων.

«Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη της 13ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Παλαιστίνη, έχει συναντήσει τον Πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς σε διάφορες περιπτώσεις», δήλωσε ο Παλαιστίνιος Πρέσβης, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να λάβει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή.

Παλαιστινιακό και Κυπριακό
«Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και για τις δύο πλευρές. Για την μεν κυπριακή πλευρά, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας, αφού εδώ και έξι μήνες πραγματοποιούνται εντατικές διαπραγματεύσεις, και μια λύση του κυπριακού προβλήματος μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ. Οι δύο ηγέτες, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες και δεσμεύονται να επιλύσουν το Κυπριακό, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων», επεσήμανε ο κ. Χασάν, σημειώνοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης.

«Ενώ ο Πρόεδρος Αμπάς τείνει χείρα ειρήνης και δεσμεύεται στη συνέχιση σοβαρών διαπραγματεύσεων κάτω από αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου ηγείται μιας κυβέρνησης εποίκων και εξτρεμιστών. Βάσει των δεδομένων αυτών, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη δυσκολία επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας», ανέφερε ο Παλαιστίνιος Πρέσβης, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Αμπάς ζήτησε εν μέσω της κρίσιμης αυτής κατάστασης από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ειδικού πλαισίου προστασίας για τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό κατοχή.

Πρωτοβουλία Αναστασιάδη
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χασάν καλωσόρισε την ειρηνευτική πρωτοβουλία που ανέλαβε πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας πως το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει επιτέλους τις υποχρεώσεις του, ξεκινώντας από τον τερματισμό της συνεχιζόμενης παράνομης πολιτικής του εποικισμού σε παλαιστινιακές περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα