Ενίσχυση αεροναυτικής ασπίδας

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων επιβάλλει βελτιστοποίηση της αεροναυτικής ικανότητας της Κύπρου
«Η αεροπορία σήμερα αντιμετωπίζει τις εθνικές μας προκλήσεις και είναι ικανή να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, αξιοποιώντας πλήρως το κάθε ευρώ που δαπανά ο κυπριακός λαός», δήλωσε ο Ταξίαρχος Ιπτάμενος Γαβριήλ Δημητρίου

Το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται συστηματικά, μεθοδικά και αθόρυβα, προκειμένου να ενισχυθούν οι αεροναυτικές αμυντικές δυνατότητες και τα μέσα της Κύπρου, ούτως ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερες και

ασφαλέστερες οι αποστολές διάσωσης, διαβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της γιορτής του Αρχάγγελου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», ο κ. Φωκαΐδης ευχαρίστησε αρχικά τους ανθρώπους της μοίρας Έρευνας και Διάσωσης, οι οποίοι, σε συνεργασία με μέλη της Αστυνομίας υπό την επίβλεψη του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, κατάφεραν πριν από λίγες μέρες να εκτελέσουν με επιτυχία μια πολύ δύσκολη αποστολή έρευνας και διάσωσης, σώζοντας ανθρώπινες ζωές.

Αναγκαίοι οι εξοπλισμοί
Στην συνέχεια, ο κ. Φωκαΐδης εξέφρασε εκ μέρους της Πολιτείας τις ευχαριστίες του σε όλο το μόνιμο προσωπικό, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, τον Διοικητή αλλά και τους κληρωτούς και τους σμηνίτες, για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν για την αεροπορική άμυνα της χώρας, έργο δύσκολο, όπως είπε, και ενίοτε επικίνδυνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «παρών» του στους εορτασμούς έδωσε πλήθος κόσμου και της τελετής προηγήθηκε δοξολογία, της οποίας ακολούθησε η ημερήσια διαταγή από τον Διοικητή της Αεροπορικής Βάσης. «Η αεροπορία σήμερα αντιμετωπίζει τις εθνικές μας προκλήσεις και είναι ικανή να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, αξιοποιώντας πλήρως το κάθε ευρώ που δαπανά ο κυπριακός λαός, ο οποίος, ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, διαθέτει το υστέρημά του για την υλοποίηση των αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη συντήρηση της ΕΦ», ανέφερε στην ημερήσια διαταγή του ο Ταξίαρχος Ιπτάμενος Γαβριήλ Δημητρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι στους εορτασμούς στην Αεροπορική Βάση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέχρι τις 4 το απόγευμα μια στατική έκθεση οπλικών συστημάτων και ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κρίσιμο συνέδριο
Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών θα βρεθούν στο επίκεντρο του συνεδρίου που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο στη Λευκωσία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το πολύ σημαντικό συνέδριο που διοργανώνεται από το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ), τελεί υπό την αιγίδα της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας της ΕΕ και σε αυτό θα συμμετέχουν πέραν των 100 αντιπροσώπων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα βρίσκονται οι Αρχηγοί Πολεμικών Ναυτικών από σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, εκπρόσωποι της FRONTEX, της UNIFIL, διπλωμάτες, τεχνοκράτες της ΕΕ και ακαδημαϊκοί, ενώ το «παρών» του αναμένεται να δώσει και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου.

Στο συνέδριο, που φέρει τον τίτλο «Προκλήσεις, Οφέλη και Ευκαιρίες της Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ», αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως ο νέος ρόλος των πολεμικών ναυτικών, ιδιαίτερα ενόψει των νέων μεταναστευτικών προκλήσεων, η ανάγκη για φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, οι αποστολές έρευνας και διάσωσης, ενώ παράλληλα θα τεθεί επί τάπητος η σημασία των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας της Ευρώπης και το πώς η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας.

Επαφές με Κωσταράκο
«Το Υπουργείο Άμυνας προωθεί ήδη αυτή την προσέγγιση και αυτό αντικατοπτρίζεται στις διάφορες διεθνείς ασκήσεις που διοργανώνονται», όπως η ετήσια άσκηση «Αργοναύτης», προστίθεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται πως κύριος ομιλητής στο διήμερο Συνέδριο θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ο Έλληνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ενώ στην Κύπρο φθάνει αυτή τη βδομάδα και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΑ Jorge Domecq. Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση και με τους δύο.

Keywords
Τυχαία Θέματα