O Σεργκέι Λαβρόφ στέλνει σαφή μηνύματα απο την Κύπρο

Σαφή μηνύματα για το κυπριακό αναμένεται να στείλει από τη Λευκωσία η ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε χθες βράδυ στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, σε μία περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας. Η μεγάλης πολιτικής σημασίας επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πραγματοποιείται, καθώς συντηρείται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά, στη μεθόριο με τη Συρία.

Στο επίκεντρο των επαφών του επικεφαλής

της ρωσικής διπλωματίας στη Λευκωσία θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα των εγγυήσεων, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την κρίση στη Συρία.

Τετ-α-τετ- Αναστασιάδη-Λαβρόφ

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έφθασε γύρω στις 10 στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αυτή τη στιγμή παρακάθεται σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Τον κ. Λαβρόφ υποδέχθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Τον Ρώσο ΥΠΕΞ συνοδεύει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, καθώς και αντιπροσωπεία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Στη συνέχεια ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β. Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Ρώσου ΥΠΕΞ.

Νωρίς το απόγευμα ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας θα παραστεί σε εκδήλωση στη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία για τα 55 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Ακολούθως ο Σεργκέι Λαβρόφ θ’ αναχωρήσει από το νησί.

Η κυβέρνηση ζητά τη στήριξη της Μόσχας στην κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των στρατιωτικών εγγυήσεων, με τη λύση του Κυπριακού.

Για λόγους αρχής, ο κ. Λαβρόφ δεν θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε πρόταση του Ρώσου ΥΠΕΞ για συνάντηση σε ουδέτερο χώρο και όχι στα γραφεία του στα κατεχόμενα.

Η διπλωματική κινητικότητα θα κορυφωθεί αύριο με την επίσκεψη στη Λευκωσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Στην ατζέντα των επαφών του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα βρεθεί και το θέμα της οικονομικής πτυχής πιθανής λύσης του Κυπριανού.

Keywords
Τυχαία Θέματα