Έρευνα για εμπλοκή Γαλλίας σε γενοκτονία Ρουάντας ζητούν ΜΚΟ

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν οι Γάλλοι στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Ρουάντα το 1994 να τεθούν επισήμως υπό έρευνα διότι υπάρχουν υποψίες περί έμμεσης εμπλοκής τους στην διάπραξη της γενοκτονίας.

Περίπου 800.000 άνθρωποι, κυρίως μέλη της κοινότητας των Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου, σφαγιάστηκαν στη γενοκτονία που διέπραξαν εξτρεμιστές Χούτου μέσα σε τρεις μήνες, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 1994.

Οι περσινές εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την γενοκτονία επισκιάστηκαν από τη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των

κυβερνήσεων της Ρουάντας και της Γαλλίας —σύμμαχου της κυβέρνησης της Ρουάντας που βρισκόταν στην εξουσία πριν από την γενοκτονία— καθώς ο πρόεδρος της Ρουάντας Πολ Καγκάμε κατηγόρησε το Παρίσι ότι διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην προετοιμασία και την υλοποίηση της γενοκτονίας.

«Οι πολίτες δε μπορούν να εξαγοραστούν ή να εξαναγκαστούν να αλλάξουν την ιστορία τους. Καμία χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή —ακόμα κι αν πιστεύει ότι είναι—, για να αλλάξει τα γεγονότα» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ρουάντας.

Στην τελευταία εξέλιξη της μακρόχρονης έρευνας των γαλλικών δικαστικών αρχών για τις μαζικές δολοφονίες, οι οργανώσεις υποστηρίζουν πως διαθέτουν έγγραφα που αποδεικνύουν πως αξιωματικοί του γαλλικού στρατού στα τέλη Ιουνίου του 1994 εγκατέλειψαν εκατοντάδες Τούτσι που σφαγιάστηκαν μερικές μέρες αργότερα στους λόφους του Μπισεσέρο στη δυτική Ρουάντα.

Η έκκληση έγινε από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ένα από τα επιχειρήματα των οργανώσεων είναι ότι διαθέτουν ένα φαξ εκείνης της περιόδου –το κρίσιμο χρονικό διάστημα μεταξύ 27ης Ιουνίου και 30ής Ιουνίου 1994– το οποίο αντικρούει τις καταθέσεις αξιωματικών του στρατού που ισχυρίζονταν ότι δεν είχαν ενημερωθεί πως μια μεγάλη ομάδα Τούτσι βρισκόταν σε κίνδυνο σε κοντινή περιοχή.

Όμως, το φαξ από έναν άλλο Γάλλο αξιωματικό –βάσει εγγράφων που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα– κατέδειξε πως έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως περίπου 2.000 Τούτσι είχαν βρει καταφύγιο σε δύσκολες συνθήκες σε μια δασώδη περιοχή και ζητούσαν επειγόντως την προστασία του γαλλικού στρατού.

«Μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων με σαφή εντολή να εμποδίσουν τις σφαγές στρατωνίζονταν σε απόσταση περίπου 5 χλμ. σε ευθεία γραμμή από τον τόπο του εγκλήματος, έχοντας στη διάθεση τους όλες τις πληροφορίες, τις γραμμές επικοινωνίας και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν άμεσα μια επιχείρηση διάσωσης», ανέφεραν στην ανακοίνωση τους οι οργανώσεις. «Αυτή δεν έγινε», πρόσθεσαν.

Οι οργανώσεις ζητούν η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια από τις γαλλικές αρχές να λάβει υπόψη το αίτημα τους. Κάλεσαν να αποδοθούν ευθύνες στα στελέχη της ιεραρχίας του γαλλικού στρατού στην περιοχή εκείνη την περίοδο.

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι τώρα όσον αφορά το αίτημα των οργανώσεων.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα