Nέα πρωτοβουλία Λουτ δια τηλεφώνου

Εντός των επόμενων ωρών θα κριθεί το μέλλον της νέας ιδέας Λουτ που κατατέθηκε τηλεφωνικώς σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και η οποία φιλοδοξεί να σπάσει το αδιέξοδο, να επιτρέψει την συνομολόγηση όρων αναφοράς και τελικά να οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιωδών συνομιλιών.

Η νέα πρωτοβουλία Λουτ, που κατά την Κυβέρνηση αφορά κυρίως σε διαδικαστικά ζητήματα, κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, καθώς ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών, μήτε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,

που γνωρίζουν τις νέες αυτές ιδέες, θέλησαν να δώσουν λεπτομέρειες.

Παρά μόνο παρέπεμψαν σε εύθετο χρόνο, όταν και εφόσον υπάρξουν αποτελέσματα, σημειώνοντας βεβαίως ότι η Λευκωσία διάκειται θετικά στα όσα άκουσε.

Πάντως, όλο αυτό το σκηνικό που οικοδομείται από την κυρία Λουτ, προφανώς και έχει να κάνει με το αδιέξοδο των μέχρι σήμερα προσπαθειών της.

Είναι ο λόγος που οδήγησε την Αμερικανίδα, λίγα 24ωρα μετά την αναχώρηση της, να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς για να αναπτύξει μια νέα πρωτοβουλία.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, η κυρία Λουτ έχει θορυβηθεί από το παρατεταμένο αδιέξοδο και κυρίως από το μη εντοπισμό έστω και του ελάχιστου κοινού εδάφους μεταξύ των δύο ηγετών για το πώς τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν.

Δεδομένου ότι επίκειται μία πολύ σημαντική έκθεση, την ερχόμενη Δευτέρα, του Γ.Γ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις καλές του υπηρεσίες, η Ειδική Απεσταλμένη έκρινε σκόπιμο, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρέμβει με μια νέα ιδέα, ώστε να έχει κάτι χειροπιαστό να παρουσιάσει και όχι απλά να ενημερώσει για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η νέα ιδέα Λουτ, για την οποία βεβαίως είναι ενήμερος ο Πρόεδρος, μπορεί να φανεί χρήσιμη στην όλη προσπάθεια.

Από την άλλη, η Τουρκία εμμένει και ουσιαστικά προδιαθέτει τα αποτελέσματα των πολιτικών συναντήσεων των Αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, που άρχισαν σήμερα, χωρίς, σύμφωνα με πληροφορίες, οποιαδήποτε αξιοσημείωτη εξέλιξη.

Την ώρα λοιπόν, που δηλώνεται πως οι δύο πλευρές συζητούν τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε βουλευτές της συνέλευσης του ΝΑΤΟ, επανέλαβε φορτικά ότι όχι μόνο δεν είναι αναχρονιστικές οι εγγυήσεις, αλλά δεδομένων, όπως είπε, των συνθηκών στην Ανατολική Μεσόγειο και της εμπλοκής όλων των μεγάλων δυνάμεων, καθίστανται αναγκαίες.

Παραπέμπει δηλαδή και πάλι σε αυτό που αρέσκεται να λέγει, περί ονείρου των Ε/κ για κατάργησή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα