Ντοκιμαντέρ για τους αιχμαλώτους πολέμου προβλήθηκε στο Παλλάς

Με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο της πολιτείας όσο και της κοινωνίας γενικότερα για τα όσα συνέβησαν το 1974, παράχθηκε το ντοκιμαντέρ «Αιχμάλωτοι μιας προδοσίας», το οποίο προβλήθηκε στις 10 Απριλίου, με την συνεργασία του σκηνοθέτη και παραγωγού Μιχάλη Γεωργιάδη και του ερευνητή συγγραφέα δρα Χρύσανθου Χρυσάνθου.

Στο πλαίσιο της προβολής, που έγινε την Τετάρτη στο κινηματοθέατρο Παλλάς, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 Βάσος Χρίστου είπε ότι το ντοκιμαντέρ μπορεί να

ενταχθεί στις προσπάθειες και στις εκστρατείες για διαφώτιση για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο, ειδικά στην περίπτωση των αιχμαλώτων και των αγνοουμένων, και για τον λόγο αυτό θα γίνει προσπάθεια να προβληθεί σε κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό, σε κοινότητες αποδήμων, σε κάθε γωνιά της Γης όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο.

Ο κ. Χρίστου επεσήμανε ότι «πολλοί από τους αιχμαλώτους βιώνουν μέχρι σήμερα τις επώδυνες συνέπειες της αιχμαλωσίας, ενώ η πολιτεία στο διάστημα αυτών των 45 χρόνων που μεσολάβησαν ‘διακρίθηκε’ από αδιαφορία και απραξία», αφού «ελάχιστα έγιναν για να αποκατασταθούν οι συνέπειες που υπέστησαν οι αιχμάλωτοι, για να στηριχτούν ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά από την αιχμαλωσία, και δεν μιλάμε μόνο για οικονομική στήριξη».

Στη συνέχεια, ο κ. Χρίστου είπε ότι στις 18 Δεκεμβρίου 2018 κοινοποιήθηκε στον Σύνδεσμο Μητρώο από το Υπουργείο Άμυνας που περιλαμβάνει τα ονόματα 868 αιχμαλώτων, από τους οποίους οι 321 ήταν κληρωτοί που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά το 1974, ενώ οι 547 ήταν έφεδροι.

«Ωστόσο, σύμφωνα με το Μητρώο Αιχμαλώτων του Ερυθρού Σταυρού, το σύνολο των αιχμαλώτων ήταν 2.376. Δηλαδή 1.508 αιχμάλωτοι, με άλλα λόγια η συντριπτική πλειοψηφία των αιχμαλώτων ήταν πολίτες, άμαχοι, ακόμη και ανήλικα παιδιά, καθώς επίσης άτομα προχωρημένης ηλικίας, πενηντάρηδες και εξηντάρηδες», είπε.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι ενώ οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι υπέστησαν κακομεταχείριση, βιαιότητες, εξευτελισμούς, βασανιστήρια, ανακρίσεις, εικονικές εκτελέσεις, εξαφανίσεις αιχμαλώτων πολέμου και λοιπά, οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι αιχμάλωτοι είχαν επισκέψεις από συγγενείς τους, οι οποίοι τους προμήθευαν με φαγητό, ρούχα, φάρμακα και άλλα.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα