NYT:Το θανατηφόρο τίμημα του COVID19 και οι 28χιλ θανάτοι που δεν καταγράφηκαν

Έρευνα των ΝΥΤ μέσα από στατιστικά στοιχεία 11 χωρών κατέδειξε ότι τον τελευταίο μήνα κατά την διάρκεια της πανδημίας πέθαναν 28 χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι δεν καταγράφηκαν. Πρόκειται για άλλη μια σκληρή, αθέατη πλευρά της πανδημίας.

Τον τελευταίο μήνα σύμφωνα με την έρευνα των ΝΥΤ στις 11 αυτές χώρες έχασαν τη ζωή τους πολλοί παραπάνω άνθρωποι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Οι New York Times

υπολόγισαν την αύξηση του αριθμού των νεκρών για κάθε χώρα συγκρίνοντας τον αριθμό των νεκρών που πέθαναν από όλες τις αιτίες την περίοδο της πανδημίας με τον ιστορικό μέσο όρο για την ίδια περίοδο ανά χώρα.

Μιλάμε δηλαδή για τρεις ομάδες ανθρώπων. Αυτών που πέθαναν από την πανδημία, αυτών που πέθαναν από άλλες αιτίες και αυτών που πέθαναν γιατί δεν μπορούσαν να περιθαλφθούν σε νοσοκομεία λόγω της μάχης που δίνουν τα νοσοκομεία έναντι στην πανδημία.    

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα δεδομένα δείχνουν μία αύξηση πάνω από τους φυσιολογικούς μέσους όρους, της τάξης του 20% – 30% στον αριθμό των νεκρών. Αυτό μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες επιπλέον νεκρούς.

Ειδικότερα, στη Νέα Υόρκη ο αριθμός αυτός είναι πλέον τετραπλάσιος από τον μέσο όρο του αριθμού των νεκρών κάθε έτους.

Στο Παρίσι πεθαίνουν οι διπλάσιοι άνθρωποι κάθε μέρα σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Στην Ισπανία καταγράφονται 66% περισσότεροι θάνατοι, στη Νέα Υόρκη 298%, στη Γαλλία 21%, στην Ολλανδία 33% και στην Αγγλία 33%. Στη Σουηδία, η αύξηση του αριθμού των νεκρών αποτελείται κυρίως από ηλικιωμένους 80 ετών και άνω υποστηρίζοντας έτσι βάσιμα την υπόθεση ότι τα στοιχεία που δηλώνουν οι σουηδικές αρχές υποβαθμίζουν πολύ τις συνέπειες της επιδημίας ειδικά για τους ηλικιωμένους

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, μπορεί εν μέσω μιας πανδημίας οι αριθμοί των θανάτων να μην είναι ακριβείς, σκιαγραφούν όμως το πορτρέτο της πανδημίας.

Οι διαφορές πάντως είναι ιδιαίτερα έντονες σε χώρες που καθυστέρησαν να αναγνωρίζουν το εύρος του προβλήματος. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τις στατιστικές θανάτου τους, τις οποίες αναγνωρίζουν τώρα ότι είναι ελλιπείς.

Για παράδειγμα οι θάνατοι στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 9 Μαρτίου και 12 Απριλίου ήταν περίπου 30% υψηλότεροι από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι θάνατοι στην Κωνσταντινούπολη ήταν περίπου 50% υψηλότεροι από τον μέσο όρο. Αυξήσεις αυτού του μεγέθους είναι ανησυχητικές και φαίνεται σαφώς να σχετίζονται με το ξέσπασμα, δήλωσε η Στεφάν Χελένινγκερ, δημογράφος στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Οι απόψεις και οι πηγές των στοιχείων

«Σε αυτό το στάδιο, είναι ένα μερικό στιγμιότυπο», δήλωσε ο Πάτρικ Γκέρλαντ, δημογράφος στα Ηνωμένα Έθνη. «Είναι μια άποψη του προβλήματος που αντικατοπτρίζει αυτήν την πιο οξεία πλευρά της κατάστασης, κυρίως μέσω ενός συστήματος που βασίζεται στο νοσοκομείο. Αυτό είναι πιθανό να αλλάξει. Τους επόμενους δύο μήνες, θα είναι δυνατή μια πολύ πιο σαφής εικόνα», είπε ο κ. Gerland.

Τα δεδομένα θνησιμότητας όλων των αιτιών που λαμβάνονται από κάθε χώρα είναι διαφορετικά: Ορισμένες χώρες δημοσιεύουν καθημερινά σύνολα θανάτων που χρονολογούνται από δεκαετίες και άλλες μόνο τα τελευταία χρόνια. Μέρη με λιγότερα ιστορικά δεδομένα, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Γαλλία, κάνουν πιο σκληρές ιστορικές συγκρίσεις.

Τα ιστορικά βασικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό αυξημένων θανάτων δεν προσαρμόζονται με αλλαγές στον πληθυσμό ή με τυχόν αναμενόμενη μείωση των πρόσφατων θανάτων από αιτίες που δεν σχετίζονται με το Covid-19 και δεν προσαρμόζονται στις θανατηφόρες επιδημίες γρίπης στην Ευρώπη κατά τους χειμώνες του 2014-15 και του 2017-18.

Ο αριθμός των πρόσφατων θανάτων στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει μόνο κατοίκους της πόλης, ενώ τα δεδομένα από προηγούμενα χρόνια περιλαμβάνουν όλους τους θανάτους στην πόλη ανεξάρτητα από τη διαμονή τους.

Σημειώνεται ότι οι πίνακες πιο κάτω είναι από την σελίδα των ΝΥΤ και το άρθρο που δημοσίευσαν στις 21 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα