Mικροπλαστικά που διεισδύουν στους όρχεις μειώνουν την γονιμότητα

Από το κακό στο χειρότερο. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί πλέον σε ένα ακόμη απροσδόκητο μέρος, στους όρχεις, ανθρώπινους και μη. Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού εξέτασε ιστό όρχεων τόσο από σκύλους όσο και από ανθρώπους, αποκαλύπτοντας την παρουσία μικροπλαστικών σε κάθε δείγμα. Είναι ενδιαφέρον ότι η αφθονία αυτών των μικροσκοπικών θραυσμάτων πλαστικού ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη στους ανθρώπους σε σύγκριση με τους σκύλους.

Η μελέτη εντόπισε κατά μέσο όρο 122.63 μικρογραμμάρια μικροπλαστικών ανά γραμμάριο ιστού στους σκύλους και 329.44 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο στους ανθρώπους. Η ανακάλυψη αυτή χρησιμεύει ως μια ακόμη ανησυχητική ένδειξη του πόσο διάχυτη έχει γίνει η ρύπανση πλαστικών, η οποία διεισδύει ακόμη και στα πιο οικεία μέρη του σώματός μας.

Ο επιστήμονας περιβαλλοντικής υγείας Xiaozhong Yu εξέφρασε τον αρχικό σκεπτικισμό του σχετικά με το αν τα μικροπλαστικά μπορούν να διεισδύσουν στο αναπαραγωγικό σύστημα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα τόσο από τους σκύλους όσο και από τους ανθρώπους τον εξέπληξαν, με τον ανθρώπινο ιστό να παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά.

Το πλαστικό πολυμερές που βρέθηκε συχνότερα τόσο στα δείγματα των σκύλων όσο και στα δείγματα των ανθρώπων ήταν το πολυαιθυλένιο (ΡΕ), ένα υλικό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών σακουλών και μπουκαλιών – που συμβάλλουν σημαντικά στην παγκόσμια κρίση της ρύπανσης από πλαστικά.

Αν και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων δεν μπορούσε να εξεταστεί σε ανθρώπινα δείγματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων πλαστικού πολυβινυλοχλωριδίου (PVC) και χαμηλότερου αριθμού σπερματοζωαρίων σε σκύλους. Το PVC χρησιμοποιείται ευρέως σε βιομηχανικά και οικιακά προϊόντα, εγείροντας ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις του στην ανδρική γονιμότητα.

Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο τα μικροπλαστικά μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία με την πάροδο του χρόνου. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια με φλεγμονώδεις αντιδράσεις και πεπτικά προβλήματα.

Τελικά, η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ρύπανση πλαστικών στην πηγή της. Με την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επικράτηση των μικροπλαστικών και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία, μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα άτομα να κάνουν ενημερωμένες επιλογές που μειώνουν την έκθεση και προωθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Πηγή: techmaniacs.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Mικροπλαστικά,Mikroplastika