Lancet: Στο 91,6% η αποτελεσματικότητα του Sputnik V

Το Sputnik V είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παρέχει πλήρη προστασία απέναντι σε σοβαρά περιστατικά της COVID-19, αναφέρει στις κεντρικές διαπιστώσεις το περιοδικό Lancet

Χρειάστηκαν μήνες έρευνας για τους Ρώσους ανοσολόγους και τους 19.866 εθελοντές προκειμένου να ολοκληρώσουν την Φάση 3 των κλινικών δοκιμών, η οποία επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 91,6%. 

Το άλλο σημαντικό εύρημα είναι η ανοσογονικότητα του ρωσικού εμβολίου: οι 14.964 εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο Sputnik V ανέπτυξαν 1,3-1,5 φορές περισσότερα αντισώματα κατά του κορωνοϊού από

ό,τι εκείνοι οι οποίοι ανάρρωσαν από COVID-19. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι υπόλοιποι 4.902 εθελοντές έλαβαν placebo, όπως προβλέπεται από τους κανόνες μίας τυπικής μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής. 

Η δοκιμή συμπεριέλαβε ομάδα εθελοντών από 60 έως 87 ετών, η οποία έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Παραδόξως, η αποτελεσματικότητα του Sputnik V μεταξύ των ηλικιωμένων συγκρίνεται με εκείνη στο ηλικιακό γκρουπ των 18-60 ετών (91,8%).

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η επιτροπή Ανεξάρτητης Παρακολούθησης Δεδομένων (Independent Data Monitoring) επιβεβαίωσε ότι σε ποσοστό 94% οι παρενέργειες ήταν ήπιες.

Δεν ανιχνεύθηκε καμία σοβαρή παρενέργεια ή αλλεργία σχετικά με το σκεύασμα και οι πιο ήπιες επιπλοκές περιορίζονται σε συμπτώματα τύπου γρίπης ή πονοκεφάλους.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) – το κρατικό ταμείο της χώρας, το οποίο έχει αποστολή να συμμετέχει σε επενδύσεις πρωτίστως στην Ρωσία, από κοινού με διεθνείς στρατηγικούς και οικονομικούς επενδυτές – έχει για την ώρα αναλάβει την παραγωγή του Sputnik V και τη διεθνή διανομή. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του RDIF Κίριλ Ντμιτρίεφ χαιρέτισε τη δημοσίευση του Lancet, λέγοντας ότι «είναι μία καταπληκτική ημέρα στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού».

«Τα στοιχεία που δημοσιεύει το Lancet αποδεικνύουν ότι το Sputnik V, όχι μόνο είναι το πρώτο παγκοσμίως καταχωρημένο εμβόλιο, αλλά και ένα από τα καλύτερα. Προστατεύει στο ακέραιο κατά της σοβαρής COVID-19 σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ανεξάρτητα και αξιολογήθηκαν από ειδικούς και μετά δημοσιεύθηκαν στο Lancet. Το Sputnik V είναι ένα από τα τρία εμβόλια στον κόσμο με αποτελεσματικότητα άνω του 90%, ωστόσο, τα ξεπερνά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την ευκολία μεταφοράς εξαιτίας των απαιτήσεων αποθήκευσης που είναι από 2 έως 8 βαθμοί και την χαμηλή τιμή. Το Sputnik V είναι ένα εμβόλιο για όλη την ανθρωπότητα».

Παγκοσμίως, μόλις τέσσερις κατασκευαστές εμβολίων, μεταξύ αυτών και το Γκαμαλέγια, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 σε κορυφαίες ιατρικές εκδόσεις. Το Sputnik V είναι ένα από τα τρία εμβόλιο παγκοσμίως με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα άνω του 90%. Τα άλλα εμβόλια παρουσιάζουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα όπως 62,1% για το AstraZeneca, 50,4% για το Sinovac και 79,3% για το Sinopharm. 

Διαβάστε επίσης 

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού

Πότε εκτιμάται πως θα επιτευχθεί ανοσία σε κάθε χώρα-Η απάντηση σε έναν χάρτη

Πηγή: Sputnik

Keywords
Τυχαία Θέματα
Lancet, 916,Sputnik V