Kορωνοϊός/Κύπρος: Τα νέα δεδομένα, το διάγγελμα κι η επόμενη μέρα

Δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα αριθμεί η Κύπρος από το βράδυ της Πέμπτης. Όλα τα άτομα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.

Οι λειτουργοί Υγείας βρίσκονται εδώ και αρκετές μέρες νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή. Άπαντες καλούν το κοινό να μην απασχολεί την γραμμή 1420 με ερωτήσεις άνευ ουσίας και να χρησιμοποιείται αυστηρά μόνο από άτομα που έχουν συμπτώματα ή χρειάζονται διευκρινήσεις και καθοδήγηση. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και Επίτροπος Υγείας της ΕΕ καλούν σε επιφυλακή προτάσσοντας ένα βασικό σημείο: μέτρα περιορισμού.

"Μόνο

με επιθετικά μέτρα περιορισμού μπορούμε να επιβραδύνουμε τη μετάδοση του COVID-19", ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου το βράδυ της Πέμπτης.
Αναφορικά με τον όρο της πανδημίας, που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού εξήγησε ότι, «ο όρος πανδημία δεν είναι λέξη που μπορεί να χρησιμοποιείται με ελαφρότητα ή χωρίς την απαιτούμενη προσοχή. Εάν γίνει κακή χρήση του, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη παραδοχή ότι ο αγώνας μας έχει τελειώσει, προκαλώντας περιττό πόνο και θάνατο. »

Το προφίλ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

- Ένα άτομο που νοσηλευόταν αρχικά στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και ακολούθως στο Γενικό Αμμοχώστου. Το άτομο αυτό είχε επιστρέψει από την Ιταλία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσε ήπια συμπτωματολογία.

- Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές. Θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό

- Ένα άτομο που βρίσκεται σε αυτό-περιορισμό, και το οποίο έφτασε από την Γερμανία, η οποία εμπίπτει στην Κατηγορία 2 που προβλέπει αυτό-περιορισμό. Το άτομο είναι ασυμπτωματικό και θα παραμείνει σε αυτό-περιορισμό.

- Ένα άτομο που είχε επιστρέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο και, αφού εκδήλωσε συμπτώματα. Το άτομο αυτό επικοινώνησε με το τηλεφωνικό κέντρο 1420. Ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα πρωτόκολλα, λήφθηκε δείγμα και αφού έγινε η εξέταση από το ΙΝΓΚ, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στον κορωνοϊό.

- Δύο άτομα που έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίστηκαν με υψηλό πυρετό από τη θερμοκάμερα στο ιατρείο του Αεροδρομίου Λάρνακας. Μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

- Ένα άτομο που νοσηλεύεται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, και το οποίο είχε επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσε πυρετό.

- Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει συμπτωματολογία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές.

- Τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού, δύο άντρες ηλικίας 25 και 64 ετών που ταξίδεψαν πρόσφατα στο Μιλάνο και το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Περιορισμός και η «νέα» καθημερινότητα

Από την Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Κλειστά παραμένουν φροντιστήρια, δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό μέσω διαγγέλματος. Το διάγγελμα θα μεταδίδεται ζωντανά και στη νοηματική γλώσσα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ήταν παρών σε όλες τις τελευταίες διυπουργικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών θα απευθυνθεί στον κόσμο με στόχο να επικρατήσει ψυχραιμία και σύνεση εν μέσω μιας κατάστασης που επηρεάζει τις τελευταίες εβδομάδες όλες τις χώρες του πλανήτη. Ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων που θα επηρεάσουν όπως είναι αναμενόμενο την καθημερινότητα της κοινωνίας θα καταστεί σαφές ότι στόχος είναι η συνεργασία και η ομοψυχία ολόκληρης της κοινωνίας προκειμένου να αναχαιτιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η εξάπλωση του ιού.

Το διεθνές σκηνικό

Αρχίζοντας από την Ελλάδα, η καθημερινότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα κι όχι μόνο μοιάζει αλλιώτικη. Σχολεία, υπηρεσίες, κέντρα εστίασης και διασκέδασης παραμένουν κλειστά και άπαντες καλούν σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση. Με σύνθημα «Μένουμε Σπίτι», το πανελλήνιο πλέον ζει στους ρυθμούς του κορωνοϊού ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση παρομοίως υιοθέτησαν νέους ρυθμούς ζωής με τους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης να προειδοποιούν τους πολίτες τους να παραμείνουν ασφαλείς στα σπίτια τους. Πολλές χώρες απαγορεύουν τη συγκέντρωση άνω των 1.000 ανθρώπων στον ίδιο χώρο, ενώ μέτρα πρόληψης και αναχαίτισης έχουν ληφθεί και σε αεροδρόμια και σύνορα.

Η επόμενη μέρα

Η προστασία του υπέρτατου αγαθού, αυτού δηλαδή της Υγείας αποτελεί βασική προϋπόθεση. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση δια στόματος και Υπουργού Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι θα προβεί σε λήψη «τολμηρών» μέτρων έναντι στην κρίση προκειμένου να διαφυλάξει εισοδήματα και επιχειρήσεις.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης προανήγγειλε  πακέτο στήριξης, το οποίο θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα και θα αφορά «φορολογίες, επιχορηγήσεις και μέτρα στήριξης συγκεκριμένων Υπουργείων για προώθηση δικών τους πολιτικών τα οποία δεν είναι προϋπολογισμένα.

Το βίντεο που δημοσιεύουν οι New York Times αποτελεί μια «μίνι» αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί ανά το παγκόσμιο. Φόβος, πανικός αλλά και χιούμορ.

Έτσι αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τη νέα πρόκληση. Το βίντεο καταληκτικά αναφέρει ότι όλοι «προετοιμαζόμαστε και αναμένουμε» το επόμενο κεφάλαιο του κορωνοϊού, γιατί αυτή η κρίση δεν ήταν και ούτε είναι η μοναδική που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Κίνα, μετά από ενάμιση μήνα αυστηρών μέτρων αναχαίτησης της πανδημίας, επανέρχεται σιγά σιγά στους πρότερους ρυθμούς ζωής. Αξιωματούχοι στην Κίνα δήλωσαν την Πέμπτη 12 Μαρτίου, ότι η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού έληξε επίσημα στην χώρα.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα