Jerusalem Post: Σύγκριση Λευκωσίας-Ιερουσαλήμ

Η αναγνώριση της πρωτεύουσας εκ μέρους μιας χώρας και διατήρηση της πρεσβείας της αλλού, χωρίς να σχεδιάζει ποτέ να τη μεταφέρει, θα ήταν κάτι ευνοϊκό για το Ισραήλ, αλλά θα δημιουργούσε επίσης ένα σούπερ νομικό προηγούμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Northwestern και ερευνητή του Kohelet Policy Forum Eugene Kontorovich. Σε ανάλυσή του στην Jerusalem Post, o Κοντορόβιτς έκανε μια σύγκριση της Ιερουσαλήμ με την ημικατεχόμενη από τον Αττίλα Λευκωσία,

σημειώνοντας «Υπάρχει μια άλλη αμφισβητούμενη και χωρισμένη πρωτεύουσα: η πρωτεύουσα της Κύπρου, Λευκωσία. Όμως, σε αντίθεση με το Ισραήλ, πολλές χώρες διατηρούν πρεσβείες στην πλευρά της Κύπρου της Λευκωσίας, ενώ ο κόσμος αγνοεί τη Βόρεια Λευκωσία ως κατεχόμενη από την Τουρκία. Εν τω μεταξύ, οι χώρες αυτές διατηρούν τις πρεσβείες τους στην Τουρκία και ο κόσμος δεν δείχνει να προβληματίζεται».

«Με το Ισραήλ, οι χώρες ισορροπούν με ένα πολύ περίεργο νομικό κενό. Έχουν επίσημα πρεσβείες στο Τελ Αβίβ, αλλά είναι απολύτως πρόθυμοι να συνεργαστούν με την ισραηλινή κυβέρνηση στην Ιερουσαλήμ», αναφέρει.

Εποικισμός και Ε.Ε.

Ο εν λόγω καθηγητής είχε αναφερθεί και στο παρελθόν στο Κυπριακό. κάνοντας, επίσης, παραλληλισμούς αναφορικά με τη στάση της Ε.Ε. στο θέμα του εποικισμού στην περίπτωση του Ισραήλ και της Τουρκίας στο νησί.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του τον Σεπτέμβριο του 2013 και πάλι στην Jerusalem Post, αναφέρει «Υπάρχουν πραγματικές διαφορές μεταξύ των χρηματοδοτικών πολιτικών της Ε.Ε. έναντι των κατεχόμενων εδαφών της Τουρκίας και των εδαφών του Ισραήλ: η πρώτη έρχεται σε μεγαλύτερη αντίθεση με τις αρχές που διακηρύσσουν και υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι.

Πράγματι, η ΕΕ διατηρεί γραφείο στη Βόρεια Κύπρο για να επιβλέπει τις «1000 συμβάσεις επιχορήγησης... προς ΜΚΟ, ΜΜΕ, αγρότες, αγροτικές κοινότητες, σχολεία και φοιτητές», σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ.

Αυτό το γραφείο, σημειώνει, συνδέεται άμεσα με το τουρκικό καθεστώς κατοχής. Είναι σαν να έχει η ΕΕ ένα πρόγραμμα άμεσης χρηματοδότησης και ανάπτυξης υποδομών προς όφελος και σε συνεργασία με το Περιφερειακό Συμβούλιο του Shomron.

«Το πρόγραμμα της Βόρειας Κύπρου είναι πιο καταφανές με άλλο τρόπο. Οι κατευθυντήριες γραμμές διακανονισμού αποτελούν μια εξαίρεση για τις δραστηριότητες που αποσκοπούν στην παροχή βοήθειας σε «προστατευμένα πρόσωπα», μια φράση του διεθνούς δικαίου αναφέρεται στους Παλαιστινίους. Η χρηματοδότηση της Βόρειας Κύπρου δεν μπορεί (και δεν επιχειρεί) να διεκδικήσει αυτή τη δικαιολογία, διότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της περιοχής είναι ηπειρωτικοί Τούρκοι έποικοι», σημειώνει.

Έτσι, καταλήγει, μεταξύ άλλων, οι κύριοι δικαιούχοι και επωφελούμενοι της χρηματοδότησης, είναι οι Τούρκοι έποικοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα