ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ

Στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» μίλησε το πρωί της Πέμπτης (7/12) ο διεθνολόγος και διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστος Ιακώβου, αναλύοντας την κίνηση του Αμερικανού Πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι η εν λόγω κίνηση αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου, την οποία, ωστόσο, θα μπορούσε να παραβλέψει.

Ο λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ

δεν αθέτησε την προεκλογική του δέσμευση, εντάσσεται στον ρόλο που θέλει να διαδραματίσουν οι Η.Π.Α. στη νέα αρχιτεκτονική της περιοχής, μετά και το τέλος του εμφυλίου στη Συρία, όπως σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

«Αυτή τη στιγμή, οι Η.Π.Α. προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποια τετελεσμένα, προκειμένου να εκβιάσουν και τις δυο πλευρές - Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους – να παρακαθίσουν σε συνομιλίες», ανέφερε.

Για να προσθέσει: «Από τη μια υπάρχει η πίεση προς το Ισραήλ, με συγκεκριμένες αποφάσεις που είχαν ληφθεί για τον εποικισμό, να σταματήσει να εποικίζει τη δυτική όχθη του Ιορδάνη, κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τους Παλαιστίνιους για να παρακαθίσουν σε συνομιλίες».

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από πλευράς Η.Π.Α. αποτελεί τη μια όψη του νομίσματος, υπογράμμισε, καθώς η δημογραφική σύνθεση της πόλης είναι τέτοια που είναι σαν να υπάρχουν δυο πόλεις. Μια εβραϊκή και μια αραβική.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, μπορεί ο Τραμπ ν' αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τα Ιεροσόλυμα, αλλά στις συνομιλίες για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους ενδεχομένως να υποστηρίξει να εγκαθιδρυθεί ως πρωτεύουσα των Παλαιστινίων το ανατολικότερο και μικρότερο κομμάτι της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα