Frontex: Μειώθηκαν κατά 75% οι μεταναστευτικές ροές

3.400 παράνομες διελεύσεις των συνόρων της ΕΕ, στις τέσσερις κύριες μεταναστευτικές διαδρομές, που αντιστοιχεί σε μείωση σχεδόν 75% σε σχέση με πέρσι, καταγράφει η τρέχουσα έκθεση της Frontex για τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με την οποία οι μεταναστευτικές ροές σημείωσαν πτώση στην Ιταλία και σταθερή τάση στην Ελλάδα και στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τη Frontex, κατά

τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός παράτυπων συνοριακών διαβάσεων μειώθηκε σχεδόν στο μισό σε σχέση με πέρσι (περί τις 12 000), κυρίως λόγω της μείωσης της μεταναστευτικής πίεσης στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή.

Αναλυτικά, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω της κεντρικής μεσογειακής διαδρομής τον Φεβρουάριο έπεσε κάτω από τους 800, λιγότερο από το ένα δέκατο του αριθμού από τον ίδιο μήνα του 2017. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 61% σε 5,200. Ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από τις ακτές της Λιβύης έπεσε τον περασμένο μήνα εξαιτίας των αυξημένων δραστηριοτήτων της Λιβυκής ακτοφυλακής και των κακών καιρικών συνθηκών. Μέχρι στιγμής φέτος, οι Ερυθραίοι ήταν η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών που εντοπίστηκε σε αυτή τη διαδρομή, ακολουθούμενη από υπηκόους της Τυνησίας.

Επιπλέον, τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία μειώθηκε κατά ένα τέταρτο σε σχέση με ένα χρόνο πριν σε 1,050. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2018 πραγματοποιήθηκαν 2,500 παράνομες συνοριακές διαβάσεις στη γραμμή της Δυτικής Μεσογείου. Οι υπήκοοι της Γουινέας αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στην Ισπανία, ακολουθούμενοι από εκείνους από το Μαρόκο και το Μάλι. Σύμφωνα με τα εποχιακά πρότυπα, ο αριθμός των Αλγερινών μειώθηκε τη χειμερινή περίοδο.

Τέλος, τον Φεβρουάριο ο αριθμός των παράνομων μεταναστών από τη μεσογειακή διαδρομή προς τα ελληνικά νησιά, ανερχόταν σε 1,600, περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο του 2017. Κατά τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, εισήλθαν περισσότεροι από 3,900 μετανάστες στην ΕΕ μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, 11% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο του 2016. Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών στη συγκεκριμένη διαδρομή τους πρώτους δύο μήνες του έτους ήταν υπήκοοι της Τουρκίας και της Συρίας. Αντιθέτως, ο αριθμός των ανιχνεύσεων στη γραμμή των Δυτικών Βαλκανίων παρέμεινε σχετικά χαμηλός τον Φεβρουάριο, καθώς εντοπίστηκαν περίπου 150 μετανάστες, λόγω της στενής συνεργασίας για τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα