Frederick: Ανάπτυξη πλατφόρμας για παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών

Η ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών σε πρώιμη ηλικία ώστε να εντοπίζονται ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και να γίνεται έγκαιρη παρέμβαση, είναι ο στόχος του έργου UPDEIT (Updating University Curricula in Early Intervention) στο οποίο το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει ως εταίρος.  

«Το πρώτο βήμα, το πρώτο χαμόγελο και η πρώτη φορά που ένα παιδί χαιρετά, αποτελούν αναπτυξιακά ορόσημα. Ο έγκαιρος εντοπισμός αναπτυξιακής καθυστέρησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη κάθε παιδιού.

Μέσα από το έργο UPDEIT, στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και να αναπτύξουμε κατάλληλα εργαλεία που να είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους/ες, για να πετύχουμε την έγκαιρη παρέμβαση: να πετύχουμε δηλαδή όλες εκείνες τις συνθήκες που θα βοηθήσουν ένα παιδί να αναπτύξει στο μέγιστο τις ικανότητές του και θα ενισχύσουν την ανάπτυξή του», σχολιάζει ο Δρ Αχιλλέας Αχιλλέως, επικεφαλής έργου στο Εργαστήριο Κινητών Συσκευών (MDL) του Πανεπιστημίου Frederick, που συμμετέχει στο έργο UPDEIT.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Δρα Χρίστο Μαρκίδη, κύριο ερευνητή στο έργο: «Αναπτύξαμε μια διαδικτυακή πλατφόρμα με πληροφορίες, εκπαιδευτικό υλικό ανοιχτής πρόσβασης και διαγνωστικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εγγεγραμμένους/ες θεραπευτές/τριες για τον εντοπισμό περιπτώσεων παιδιών που παρουσιάζουν προβλήματα ή διαταραχές στην ανάπτυξη. Επιπλέον, η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης ιστορικού αξιολόγησης και ανάθεσης κατάλληλων ασκήσεων για έγκαιρη παρέμβαση. Επόμενος στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι γονείς, φροντιστές/τριες και επαγγελματίες έχουν πρόσβαση σε αυτό το υλικό μέσω της κινητής εφαρμογής (tracker mobile app) που έχει αναπτυχθεί για να παρακολουθούν την ανάπτυξη των παιδιών». 

Το έργο UPDEIT αποσκοπεί, επιπρόσθετα, στην επικαιροποίηση προγραμμάτων σπουδών στον τομέα της πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπτυξιακή καθυστέρηση. Η επικαιροποιημένη γνώση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του έργου, όπως και η προώθηση ποιοτικών βελτιώσεων και καινοτομίας σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από διακρατικές συνεργασίες μεταξύ παρόχων εκπαίδευσης και κατάρτισης και άλλων ενδιαφερομένων. Στόχος είναι η βελτίωση βασικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων υφιστάμενων και μελλοντικών επαγγελματιών σε αυτούς τους τομείς και η προώθηση και ενίσχυση γνώσης και αποδοχής της πολυμορφίας στην κοινωνία.  

Στο πλαίσιο του έργου UPDEIT, το Πανεπιστήμιο Frederick φιλοξένησε, στα τέλη Σεπτεμβρίου, 20 ερευνητές/τριες και επαγγελματίες από τους τέσσερις φορείς που συμμετέχουν στο έργο, με σκοπό την εκπαίδευσή τους στη διαδικτυακή πλατφόρμα και στην εφαρμογή (tracker mobile app) που αναπτύχθηκαν από το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών (MDL) του Πανεπιστημίου. Οι εταίροι αξιολόγησαν την εφαρμογή και την πλατφόρμα και αντάλλαξαν απόψεις για τη βελτίωσή τους. 

Το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών (MDL) του Πανεπιστημίου Frederick επικεντρώνεται στην επιστημονική έρευνα σε θέματα διαδικτυακής και κινητής υπολογιστικής, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, διαχείρισης μεγάλων δεδομένων και μεθόδων βελτιστοποίησης πολλαπλών στόχων που αξιοποιούν τις τεχνολογίες νέφους για την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων (IoT).

Το έργο UPDEIT συγχρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος KA220-HED και έχει διάρκεια δύο χρόνια. Στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν το Faculty of Philosophy Ss. Cyril and Methodius University (Βόρεια Μακεδονία – συντονιστής έργου), το University de La Laguna (Ισπανία), το Uchilnica Daskalovski (Βόρεια Μακεδονία) και το Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος).  

-ΤΕΛΟΣ-

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μερόπη Μωυσέως, Communications Officer, Communications and Outreach Service

T. +357 22394394, εσωτ. 41139 | E. [email protected]

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Frederick:

Το Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί από το 2007 ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφοσίωση στην ακαδημαϊκή αριστεία.

Στις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου προσφέρονται περισσότερα από 80 προγράμματα σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Αποστολή του είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μέσα από ένα περιβάλλον που προωθεί τη γνώση και συμβάλλει στην ακαδημαϊκή και προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών/τριών, η προσήλωση στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή νέας γνώσης και η συμβολή στο κοινωνικό σύνολο για την επίτευξη της αλλαγής που ο κόσμος μας χρειάζεται.

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο με άδεια λειτουργίας σε Λευκωσία και Λεμεσό. Το 2022 κατατάχθηκε στην 139η θέση ανάμεσα σε 1103 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και στην 194η διεθνώς, ανάμεσα στα συνολικά 2068 Πανεπιστήμια που αξιολογήθηκαν στη γενική κατάταξη του παγκόσμιου συστήματος αξιολόγησης πανεπιστημίων U-Multirank, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα Times Higher Education Impact Rankings 2023, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα πρώτα 201-300 Πανεπιστήμια παγκοσμίως, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα Πανεπιστήμια που συμμετείχαν από την Κύπρο και την Ελλάδα. Σε σχέση με τον Στόχο που αφορά την Ποιοτική Εκπαίδευση κατατάχθηκε στην 44η θέση παγκοσμίως, ενώ σε σχέση με τον Στόχο για Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια κατατάχθηκε στην 100ή θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα