Τατάρ: Μόνο στη βάση δύο κρατών θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο

Η Kıbrıs (20.10.23) γράφει ότι τη θέση πως αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο αυτή θα είναι με συνεργασία δύο ίσων κυρίαρχων κρατών επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέδριο με τίτλο «Το όραμα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ για την Ανατολική Μεσόγειο», που διοργανώθηκε από τον σύνδεσμο κοινωνικοοικονομικών ερευνών Ευρασίας σε συνεργασία με το παράρτημα του Πανεπιστημίων Κοινωνικών Επιστημών Άγκυρας στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα

με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι μεγάλη η γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της «ΤΔΒΚ» ως το νοτιότερο «τουρκικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι παράλληλα με την ξηρά, μεγάλη αξία έχει και η «γαλάζια πατρίδα», κατά την έκφρασή του.

Επισημαίνοντας τη σημασία της ασφάλειας του αγωγού Μπακού – Τζεϊχάν που μεταφέρει πετρέλαιο και αέριο από τον Καύκασο στην Ανατολία και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός ενεργειακός διάδρομος και ότι αναβαθμίστηκε το καθεστώς της «ΤΔΒΚ» τόσο από πλευράς ασφάλειας όσο και από πλευράς οικονομίας, επειδή είναι μεγάλη η οικονομική και πολιτική αξία καθώς και η ασφάλεια σε περιοχή όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι. 

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα θέλουν να περικυκλώσουν την Ανατολία κάνοντας την Κύπρο ελληνικό νησί και ότι οι Τούρκοι της Κύπρου δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Υποστηρίζοντας ότι στις συνομιλίες που διεξήχθησαν εδώ και χρόνια φάνηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί μια συμφωνία στη βάση της ισότητας, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η επιθυμία των Ελληνοκυπρίων είναι να αποκόψουν τους πνευματικούς, εθνικούς και οικονομικούς δεσμούς των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με «μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις».

Σημείωσε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου είναι ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι στις συμφωνίες του 1960 αναφέρεται ότι στην Κύπρο υπάρχουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι.

Υποστηρίζοντας ότι οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι θα ασκήσουν τα εγγενή κυριαρχικά τους δικαιώματα και αν θα υπάρξει συμφωνία στο νησί, αυτή θα πραγματοποιηθεί με συνεργασία δύο ίσων κυρίαρχων κρατών.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Μπακού, ο Τατάρ είπε ότι ο Πρόεδρος Αλίγιεφ υπογράμμισε ότι το «τουρκικό μέτωπο» υποχρεούται να ενισχυθεί οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατέληξε λέγοντας ότι προσεχώς θα ενισχυθεί πιο πολύ η «ΤΔΒΚ» μετά την αποδοχή της στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) με το καθεστώς παρατηρητή.

Πηγή: ΓΤΠ 

Keywords
Τυχαία Θέματα