Fitch: Η Κύπρος επηρεάζεται από το Brexit

Σημαντικές επιπτώσεις για την Κύπρο στην μετά-Brexit εποχή βλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως εκτιμά, οι εν λόγω επιπτώσεις θα έχουν τόσο οικονομική, όσο και πολιτική οσμή, καθώς η Κύπρος μαζί με άλλες χώρες όπως η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η

Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, θεωρούνται από τους αναλυτές ως «πιο εκτεθειμένες» σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, και δη σε ποσοστό άνω του 8% του ΑΕΠ.

Πλήττονται εμπόριο, συναλλαγές και επενδύσεις

Ο οικονομικός κίνδυνος έγκειται κυρίως στη διαφαινόμενη μείωση των εξαγωγών προς την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με το μέγεθος των επιπτώσεων ωστόσο να εξαρτάται κατά πολύ από τις εμπορικές συμφωνίες που θα συναφθούν με την ΕΕ την επόμενη ημέρα.

Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η κατακόρυφη πτώση της στερλίνας από τις πρώτες κιόλας ώρες της ανακοίνωσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η οποία θα επηρεάσει τις -συν τοις άλλοις- βρετανικές εξαγωγές. Συγκεκριμένα, η ανταγωνιστικότητα των άλλων χωρών θα αυξηθεί, η αγοραστική δύναμη της χώρας για εισαγωγές σε ευρώ θα μειωθεί, ενώ αμελητέος δεν είναι και ο συναλλαγματικός κίνδυνος που προκύπτει από την αστάθεια των τιμών.

Τέλος, ο Fitch προειδοποιεί για πιθανή μείωση του μεγέθους του συνολικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Στον αντίποδα των «δυσοίωνων» εκτιμήσεων, όφελος αναμένεται για τις άλλες χώρες που βρίσκονται εντός ΕΕ, κυρίως της αύξησης των ξένων επενδύσεων, καθώς αρκετοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αναμένεται να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους μακριά από την επισφάλεια που έχει αρχίσει να επικρατεί στην Μεγάλη Βρετανία και εντός της «ασφάλειας» της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς που ακόμα δείχνει να αντέχει.

Αποσχιστικές τάσεις

Εκτός από τον τομέα της οικονομίας, το Brexit εγείρει σημαντικό πολιτικό ζήτημα, καθώς έχει δημιουργήσει «προηγούμενο εξόδου» από την Ένωση, με άλλες χώρες ήδη να έχουν εκφράσει τη σκέψη τους για δημοψήφισμα. Παράλληλα, μεγεθύνονται οι αποσχιστικές τάσεις σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην οποία ο δημόσιος διάλογος για το θέμα έχει ανοίξει από καιρό.

«Είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση της δυναμικής των αντιευρωπαϊκών και λαϊκιστικών κομμάτων, καθιστώντας δυσκολότερη την εφαρμογή αντιδημοφιλών πολιτικών», επισημαίνεται στην έκθεση.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα