Eπικοινωνιακός πόλεμος από την Τουρκία

Τα Οικόπεδα 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ φαίνεται πως αποτελούν και τα σημεία που θα διεξάγεται ένας επικοινωνιακός πόλεμος από την Τουρκία, ώστε να επιβάλει ότι είναι η ισχυρή της περιοχής.

Η Τουρκία θέλει να επιβάλει με το έτσι – θέλω την παρουσία της, ωστόσο πλέον όπως άλλωστε αποφασίστηκε και στην Κρήτη από Λευκωσία – Κάιρο και Αθήνα, η απειλή κατά του ενός αποτελεί

απειλή και για τους άλλους δύο.

Η Άγκυρα χτίζει την κρίση στην ΑΟΖ, με τον φόβο της κοινής τριπλής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου-Κύπρου και Ελλάδος.

Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ έχει αναλάβει την παρακολούθηση των κινήσεων του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros δυτικά της Κύπρου κι όπως όλα δείχνουν έχει διαρκή παρουσία στην περιοχή που οι Τούρκοι δέσμευσαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019, υποτίθεται για έρευνες.

Η απόφαση για την αποστολή φρεγάτας στην περιοχή που βρίσκεται το Barbaros, ελήφθη την ώρα που ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ βρισκόταν στις ΗΠΑ και είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό Αρχηγό Στρατηγό.

Λίγο μακρύτερα υπάρχουν οι “διαιτητές”, ένα αμερικανικό κι ένα γερμανικό πλοίο παρακολουθούν την κατάσταση.

Η Τουρκία με δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν αλλά και άλλων έχει πει πως θα “είναι εκεί”. Δηλαδή πέριξ των περιοχών όπου γίνονται έρευνες.

Πόλεμος Navtex έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα για τον παράνομο ερευνητικό πλού, του σεισμογραφικού Barbaros, στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η Λάρνακα στην navtex τονίζει ότι η παρούσα ενέργεια του Βarbaros συνιστά παραβίαση των διεθνών νόμων και διαδικασιών για τη θαλάσσια ασφάλεια, ενώ εγείρει και την ποινική δίωξη δυνάμει της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας."

Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας απάντησε με αντι – Navtex."Το Barbaros πραγματοποιεί έρευνες στην Τουρκική Υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο", στην συνέχεια ισχυρίζεται ότι "η Κύπρος δεν είναι κράτος, αλλά απλά η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση που δεν υπάρχει βάσει των συνθηκών του 1960", συμπληρώνοντας ότι " οι παράνομες διεκδικήσεις της Κύπρου δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Άγκυρα". Άρχισε ο τουρκικός υβριδικός πόλεμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα