«Εξιλαστήριο» θύμα ο Κοτζιάς

Κάναμε μια συμφωνία με τα Σκόπια και έγινα εγώ πρώην Υπουργός.

Αυτή ήταν η πρώτη και χαρακτηριστική δήλωση του Νίκου Κοτζιά, μετά την χθεσινή παραίτησή του, στην οποία προέβη πριν από περίπου μία ώρα προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης «Πράττω», στην οποία και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά του, αλλά και το μέλλον της συνεργασία των τριών βουλευτών της κίνησης, με την κυβέρνηση.

Είναι προφανές, από τη δήλωση Κοτζιά, πως θεωρεί ότι θυσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα,

ως το εξιλαστήριο θύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία εκ των πραγμάτων έχει στοιχίσει στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και έπρεπε να υπάρξει διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης, σε μια χρονική στιγμή που η διαδικασία δείχνει να κολλάει στα Σκόπια.

ΧΡΥΣ: Ισχυρό συμβολισμό έχει πάντως και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει ο ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τη κίνησή του να αναλάβει το ΥΠΕΞ, θέλησε να δείξει πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας όχι μόνο θα κλονίζεται, αλλά ενισχύεται μετά την φυγή Κοτζιά.

Συνεχίζει ωστόσο, υπό τις δυτικές πιέσεις, να στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, συνομίλησε μάλιστα με τον Ζάεφ προκειμένου να τον διαβεβαιώσει ότι δεν αλλάζουν τα συμφωνηθέντα.

Παρόλα αυτά αναμένεται μια πιο φιλορωσική προσέγγιση πλέον. Όχι τέτοια ώστε να σπάσει τον αμερικανο-ισραηλίτικο άξονα, αλλά ικανή για του δώσει χώρο επαναπροσέγγισης, αναλόγως των εξελίξεων στα Βαλκάνια και κυρίως στα Σκόπια, τα οποία οδεύουν προς πρόωρες εκλογές.

Με αυτό το δεδομένο, ο Τσίπρας θα πρέπει να είναι έτοιμος να συζητήσει και να εφαρμόσει εναλλακτικές λύσεις στα Βαλκάνια, άμεσα, οι οποίες λύσεις θα στηρίζουν την αύξηση της αμερικανικής επιρροής και η Ελλάδα θα έχει ρόλο πρωταγωνιστή, προκειμένου να διατηρούνται οι ισορροπίες στην περιοχή.

Παράλληλα όμως παραμένει και το στοίχημα των γεωπολιτικών αξόνων στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Επιπλέον ο Τσίπρας δέχεται αυξανόμενες πιέσεις στο εσωτερικό.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δείξει τη δυσφορία τους στην απόφαση του Πρωθυπουργού να στηρίξει τον Πάνο Καμμένο, έναντι του Νίκου Κοτζιά.

Προφανώς πρόκειται για πρόσωπα που δεν συμμερίζονται την άποψη ότι οι πρόωρες εκλογές είναι το χειρότερο σενάριο.

Παρόλα αυτά, αυτό, δεν είναι το μόνο πρόβλημα στο εσωτερικό, οι αποφάσεις της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ θα καθορίσουν σίγουρα της εξελίξεις και δεν αποκλείεται να δούμε άμεσα νέες συμμαχίες και συσχετισμούς δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα