Το παρασκήνιο του "λουκέτου" στην Cobalt

Οι τίτλοι τέλους της εταιρείας, όλα έδειχναν ότι θα έπεφταν εδώ και μία εβδομάδα.

Ωστόσο η αγωνία να υπάρξει το απαραίτητο ρευστό στα ταμεία της Cobalt ήταν διάχυτη από τα τέλη του καλοκαιριού.

Την Δευτέρα η εταιρεία διοχέτευε προς τα ΜΜΕ ότι υπάρχει συμφωνία με Γάλλο επενδυτή που θα έδινε το φιλί της ζωής.

Χθες φάνηκε τα 7 με 8 εκ. που είχαν συμφωνηθεί για να μπουν ώστε να πάρει το πακέτο μετοχών των κινέζων επενδυτών, δεν θα έμπαιναν ποτέ.

Την τελευταία βδομάδα η εταιρεία που ενοικιάζει τα αεροσκάφη στην Cobalt, κράτησε δύο αεροπλάνα, γιατί δεν είχαν καταβληθεί οφειλόμενα ποσά.

Η Cobalt κλήθηκε ξανά στην Αρχή Αδειών Αεροπορικών Μεταφορών δηλώνοντας ότι βρισκόταν σε αναζήτηση νέου επενδυτή, λόγω οικονομικής δυσκολίας.

Η εταιρεία μίλησε και με το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει κρατικό κονδύλι 2,5εκ. ευρώ ως αποζημίωση για το τουρκικό εμπάργκο, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.

Τον Σεπτέμβριο πάντως ήρθε από την Κίνα ένας από τους Διευθυντές της Cobaltair, ο οποίος εκ μέρους των χρηματοδοτών, έδωσε διαβεβαιώσεις στην Αρχή Αδειών ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Από πηγές της εταιρείας υπάρχει ωστόσο μια διαφορετική ιστορία. Μέχρι τις 5 το απόγευμα τα στελέχη της εταιρείας είχαν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με 2 κύπριους που ζουν στο εξωτερικό που έδειξαν ενδιαφέρον να επενδύσουν για την εταιρεία.

Ο ένας ζήτησε παράταση μέχρι την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου. Η εταιρεία όμως χρειαζόταν 1εκ. μέχρι την Δευτέρα οπότε ναυάγησε η ιστορία.

Παράλληλα οι κινέζοι μέτοχοι μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη έλεγαν ότι θα στείλουν τα χρήματα. Χθες τους ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαν.

Ο Κινέζος επενδυτής δεν επιθυμούσε να επενδύσει περισσότερα στην Cobalt ώστε να καλυφθούν οι οικονομικές δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη ρευστότητας και επικαλέστηκε απαγόρευση της χώρας του για περαιτέρω επενδύσεις στο εξωτερικό.

Παραμένει το ερώτημα γιατί δεν έγιναν οι βράδυνες πτήσεις. Γιατί υπήρχε κίνδυνος να κατασχεθούν τα αεροπλάνα στους προορισμούς λόγω του κλεισίματος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, παράταση δύο εβδομάδων έδωσε η Αρχή Αδειοδότησης Αεροπορικών Εταιρειών στην Tus Air, προκειμένου να υποβάλει συγκεκριμένους ελεγμένους λογαριασμούς της.

Σήμερα η εταιρεία μίλησε στην Αρχή και ανέφερε ότι βρίσκεται σε στάδιο αναδιοργάνωσης.

Στο παρόν στάδιο έχουν καθηλωθεί τα τρία από τα 6 αεροπλάνα

Keywords
Τυχαία Θέματα