Ecofin: Συμφωνία σε κοινό ΦΠΑ για ηλεκτρονικές εκδόσεις

Tο Συμβούλιο Εcofin υιοθέτησε σήμερα στο Λουξεμβούργο πρόταση που επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους, υπερβολικά μειωμένους ή μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ σε ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις, επιτρέποντας έτσι την ευθυγράμμιση των κανόνων ΦΠΑ για ηλεκτρονικές και φυσικές εκδόσεις.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ΦΠΑ (οδηγία 2006/112 / EΚ), οι υπηρεσίες που

παρέχονται ηλεκτρονικά φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή τουλάχιστον 15%, ενώ οι δημοσιεύσεις για φυσική υποστήριξη μπορούν να επωφεληθούν από μη κανονικά τέλη. Για τις φυσικές εκδόσεις - βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά - τα κράτη μέλη έχουν σήμερα τη δυνατότητα να εφαρμόσουν έναν «μειωμένο» συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή τουλάχιστον 5%. Ορισμένοι εξουσιοδοτήθηκαν να εφαρμόσουν συντελεστές ΦΠΑ (κάτω του 5%) ή μηδενικούς συντελεστές. Η οδηγία θα επιτρέψει στα κράτη μέλη που το επιθυμούν να εφαρμόσουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και σε ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις. Τα υπερβολικά μειωμένα και τα μηδενικά ποσοστά θα επιτρέπονται μόνο για τα κράτη μέλη που τα εφαρμόζουν επί του παρόντος σε «φυσικές» δημοσιεύσεις.

"Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών μας για τον εκσυγχρονισμό του ΦΠΑ για την ψηφιακή οικονομία και μας επιτρέπει να συμβαδίζουμε με την τεχνολογική πρόοδο", δήλωσε ο Hartwig Löger, Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν προσωρινά, εν αναμονή της εισαγωγής ενός νέου, «οριστικού» συστήματος ΦΠΑ.

Επιπλέον, το Συμβούλιο συμφώνησε για τέσσερις προσαρμογές στους ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε. για τον ΦΠΑ, εν αναμονή της εισαγωγής του νέου συστήματος ΦΠΑ, για το οποίο συνεχίζονται οι συζητήσεις. Οι προτάσεις προβλέπουν απλουστευμένη και ομοιόμορφη μεταχείριση των ρυθμίσεων για τα αποθεματικά αποκοπής, όταν ο πωλητής μεταφέρει αποθέματα σε αποθήκη στη διάθεση γνωστού αγοραστή σε άλλο κράτος μέλος. Επιπλέον, για να τύχει απαλλαγής από τον ΦΠΑ για την ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών, ο αναγνωριστικός αριθμός του πελάτη θα αποτελέσει πρόσθετη προϋπόθεση. Προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου κατά τον καθορισμό του καθεστώτος ΦΠΑ για τις αλυσιδωτές συναλλαγές, οι προτάσεις καθορίζουν ομοιόμορφα κριτήρια και προτείνεται ένα κοινό πλαίσιο για τα αποδεικτικά έγγραφα που απαιτούνται για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για ενδοκοινοτικές παραδόσεις. Οι προσαρμογές αυτές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

"Αυτή η δέσμη προτάσεων αποσκοπεί στον καθορισμό ορισμένων από τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τους ισχύοντες κανόνες ΦΠΑ", δήλωσε ο Hartwig Löger, Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, ο οποίος ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου. "Ταυτόχρονα, έχει μεγάλη πρακτική σημασία για τις επιχειρήσεις μας που θα επωφεληθούν από τους εναρμονισμένους κανόνες".

Tέλος, το Ecofin συμφώνησε με πρόταση που θα επιτρέψει προσωρινές παρεκκλίσεις από τους συνήθεις κανόνες ΦΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί καλύτερα η απάτη, στα κράτη μέλη που πλήττονται σοβαρότερα, εφαρμόζοντας προσωρινά μια γενικευμένη αναστροφή της υποχρέωσης ΦΠΑ.

Αυτός ο αποκαλούμενος γενικευμένος μηχανισμός "αντίστροφης επιβάρυνσης" συνεπάγεται τη μετατόπιση της ευθύνης για πληρωμές ΦΠΑ από τον προμηθευτή στον πελάτη. Η Κομισιόν εξέδωσε την πρόταση τον Δεκέμβριο του 2016, κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών που πλήττονται ιδιαίτερα από την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

"Αυτή η οδηγία θα αποτελέσει λύση για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν την ενδημική απάτη με καρουζέλ", δήλωσε ο Hartwig Löger, Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου. "Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μέτρο, περιορισμένο χρονικά, που θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ".

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον γενικευμένο μηχανισμό αντίστροφης επιβάρυνσης (GRCM) μόνο για εγχώριες προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών άνω του ορίου των 17.500 ευρώ ανά συναλλαγή, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 και υπό πολύ αυστηρές τεχνικές συνθήκες. Μεταξύ άλλων απαιτήσεων, το εν λόγω κράτος μέλος θα πρέπει να θεσπίσει κατάλληλες και αποτελεσματικές υποχρεώσεις ηλεκτρονικής υποβολής εκθέσεων σε όλους τους φορολογούμενους, ιδίως εκείνους στους οποίους θα εφαρμόζεται ο μηχανισμός.

Ο γενικευμένος μηχανισμός αντίστροφης επιβάρυνσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα κράτος μέλος μόνον εφόσον πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας και το αίτημά του έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου υπόκειται, επίσης, σε αυστηρές διασφαλίσεις της Ε.Ε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα