Ποια η επόμενη μέρα στο Κυπριακό – Τα επόμενα βήματα (vids)

Η ολοκλήρωση των κρίσιμων επαφών της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 73ης Γ.Σ. του ΟΗΕ, βρίσκει τη δική μας πλευρά να προσεγγίζει τα πράγματα με τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο πολιτικός συντάκτης του ΣΙΓΜΑ Χρίστος Χαραλάμπους, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά τις εξελίξεις στη Νέα

Υόρκη, δε διαφαίνεται στον ορίζοντα βούληση για άμεση επανέναρξη του διαλόγου.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο Κυπριακό είναι και η μη ανάληψη πρωτοβουλίας από τον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Η ε/κ πλευρά φαίνεται να επικεντρώνεται στον τομέα της ενέργειας, ένεκα και της απροθυμίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, την ώρα που επιδίδονται σε μια άτυπη εκστρατεία προώθησης προτάσεων άλλης λύσης του Κυπριακού.

Αυτό που διαπιστώθηκε μετά και τη Νέα Υόρκη, είναι ότι τα πράγματα δεν φαίνεται να προχωρούν στο Κυπριακό, κάτι που αποτυπώνεται και σε σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ στο κρατικό ραδιόφωνο.

Τα όσα κατέγραψε η κυρία Λουτ αναφορικά με τις επαφές της με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, οδήγησαν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στις αποφάσεις που έλαβε.

Πολύ κρίσιμη θεωρείται η 15η Οκτωβρίου, όπου ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να καταγράψει τη δική του έκθεση σε σχέση με το Κυπριακό.

Ακολούθως, η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ θα τεθεί στις 30 Οκτωβρίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκείνο το χρονικό διάστημα αναμένεται η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ να ξεκινήσει νέες επαφές με τα μέρη, με τη μορφή της διπλωματίας του πήγαινε – έλα (shuttle diplomacy).

Παράλληλα, σε μια άλλη εξέλιξη, φαίνεται να εκκρεμεί μια κοινωνική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ακιντζί.

Την ίδια ώρα, υπέρ των άτυπων διαβουλεύσεων μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων φαίνεται να τάσσεται η δική μας πλευρά, θέση την οποία προωθεί ο Νίκος Κοτζιάς.

Σημαντικός χρονικός ορίζοντας για το Κυπριακό θεωρείται πλέον ο Ιανουάριος, οπότε το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να ανανεώσει την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι για το εν λόγω ζήτημα «τα πράγματα βαίνουν καλώς».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το θέμα που κυριάρχησε στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη ήταν η ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στο ζήτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Κυπριακή Δημοκρατία φέρεται να ενέπλεξε και το Ισραήλ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σημαντικές εξαγγελίες που αφορούν τις διμερείς σχέσεις ΚύπρουΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Πομπέο εντός Νοεμβρίου.

Παρέμβαση στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, σχολιάζοντας όλα τα ζητήματα, έκανε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα