EURO 2016: Ο ISIS απειλεί και το ποδόσφαιρο;

«Αν δεν γίνει το EURO το καλοκαίρι, η τρομοκρατία θα νικήσει» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, λίγες ώρες μετά τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες.

Ο φόβος υπάρχει. Χτύπημα σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός, σε ένα γήπεδο γεμάτο κόσμο. Αυτός θα είναι θρίαμβος της τρομοκρατίας, είναι το σενάριο το οποίο θα πρέπει να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν οι Γάλλοι σε

μερικούς μήνες. Ο φόβος, όμως, υπάρχει και δεν κρύβεται. Να γίνει, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κεκλεισμένων των θυρών; Είναι λύση; Οι γνώμες διίστανται.

«Ναι, θα γίνει και και το EURO και ο ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας.Τα μεγάλα αθλητικά, πολιτιστικά και λαϊκά αθλήματα είναι απαραίτητα για να δείξουμε πως είναι ένας λαός ελεύθερος, που στέκεται στα πόδια του και ο οποίος δεν φοβάται» ήταν τα λόγια του Βαλς στον ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1» σήμερα, λίγες ώρες μετά το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας με δηλώσεις του στο «AP» τόνισε πως πρόκειται για θέμα υψίστης ασφαλείας προσθέτοντας πως στο EURO θα πρέπει οι αρχές να παρέχουν mέγιστη ασφάλεια στις ομάδες, στα μέλη των αποστολών, αλλά και στους φιλάθλους». Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν συνέβησαν οι επιθέσεις στο Παρίσι, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 130 άτομα, οι Γάλλοι έχουν αυξήσει κατά πολύ τα μέτρα ασφαλείας τόσο μέσα στα γήπεδα όσο και στους γύρω χώρους. Ο Καζνέβ ανέφερε, επίσης, ότι το γαλλικό κράτος προτίθεται να δαπανήσει το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ για την τοποθέτηση κι άλλων καμερών σε διάφορους χώρους.

Τον περασμένο Νοέμβριο, καμικάζι αυτοκτονίας, όπως αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψή του, είχε στόχο να ανατιναχθεί μέσα στο «Σταντ ντε Φρανς» στη διάρκεια του φιλικού της Γαλλίας με τη Γερμανία. Δεν τα κατάφερε. Λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος και άλλοι σύντροφοί του ήταν δράστες του μακελειού στο Παρίσι.

Ιδιαίτερο πονοκέφαλο αποτελούν οι fan zones εκεί που θα συγκεντρώνονται οι μεγάλες μάζες φιλάθλων, και για τις διάφορες εκδηλώσεις των χορηγών, που διοργανώνονται καθημερινά, αλλά και τις ημέρες διεξαγωγής των παιχνιδιών, για όσους δεν έχουν βρει εισιτήριο για να μπουν στα γήπεδα. Είναι δυνατόν να αποτραπεί μια ενδεχόμενη επίθεση αυτοκτονίας με δεδομένο ότι πρόκειται για χώρους (πάρκα και πλατείες) βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, σε ανοιχτούς χώρους;

Βλέποντας την ανησυχία να είναι έκδηλη και πάλη, η UEFA έσπευσε με ανακοίνωσή της να καθησυχάσει τους πάντες. «Μετά από τα σημερινά γεγονότα των Βρυξελλών, η UEFA επιθυμεί να επαναβεβαιώσει την αφοσίωσή της στην τοποθέτηση της ασφάλειας στην κορυφαία προτεραιότητα των οργανωτικών πλάνων του Euro 2016. Η Επιτροπή Ασφάλειας του Euro 2016 και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της διοργάνωσης του τουρνουά θα συνεχίσουν την κοινή δουλειά τους και θα ελέγχουν διαρκώς το μέγεθος του ρίσκου για το τουρνουά και τα αντίστοιχα οργανωτικά πλάνα. Για περισσότερα από τρία χρόνια, η αρμόδια επιτροπή Ασφάλειας συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές για την ανάπτυξη των πιο κατάλληλων μηχανισμών για την εγγύηση ενός ασφαλούς τουρνουά και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτό να διασφαλιστεί για όλους τους εμπλεκόμενους».

O αντιπρόεδρος της UEFA και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ιταλίας, Τζιανκάρλο Αμπάτε, επανέφερε την πρόταση για αγώνες κεκλεισμένων θυρών. «Υπάρχει κίνδυνος κάποια παιχνίδια να διεξαχθούν μπροστά σε άδειες εξέδρες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Η Ιταλία, μεταξύ άλλων, θα αγωνιστεί κόντρα στο Βέλγιο και πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με εμπιστοσύνη, αλλά δεν θα πάψουμε να ανησυχούμε. Σε ένα τουρνουά που δεν μπορεί να καθυστερήσει ή να αναβληθεί μπορεί να έχουμε ματς χωρίς κόσμο. Οι ανησυχίες είναι μικρές. Στα δυο τελευταία Μουντιάλ υπήρχαν ανησυχίες εξαιτίας της πιθανότητας κοινωνικής εξέγερσης, όλα όμως κύλησαν ομαλά. Δεν είναι λύση η ματαίωση ήη αναβολή του EURO» ήταν τα λόγια του. Σε αυτό το τελευταίο φαίνεται πως συμφωνεί και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, οι άνθρωποι της οποίας δεν θέλουν ούτε να ακούν για το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι αγώνες στη Γαλλία...

Keywords
Τυχαία Θέματα