Διακυβέρνηση και πολιτική οικονομία ομοσπονδιακής Κύπρου

Κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες το νέο βιβλίο του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους με τίτλο Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα 2016, 292 σελίδες). Το βιβλίο αποτελείται από την Εισαγωγή, έξι κεφάλαια καθώς επίσης και από εννέα παραρτήματα.

Στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Από την Ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι το Σχέδιο Ανάν»

επιχειρείται μια συνοπτική ιστορική αναδρομή. Ιδιαίτερη αναφορά δίδεται στις καθοριστικές καμπές της περιόδου αυτής. Το δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η Έναρξη Νέου Κύκλου Συνομιλιών και η Επιστροφή των Υπερβολικών Προσδοκιών» επικεντρώνεται και αξιολογεί τη βάση του νέου κύκλου συνομιλιών και τις προεκτάσεις. Στα πλαίσια αυτά αξιολογούνται καθοριστικά ζητήματα του υπό συζήτηση πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού. Στο τρίτο κεφάλαιο «Πρακτικά Ζητήματα και οι Υφιστάμενες Πραγματικότητες» αναλύονται διάφορα ζητήματα όπως οι επικρατούσες αντιλήψεις, τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα καθώς και σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που συνεχώς διαμορφώνουν το τοπίο. Στο τέταρτο κεφάλαιο με τίτλο «Το Θεωρητικό Πλαίσιο μιας Ομοσπονδιακής Διευθέτησης του Κυπριακού και το Νέο Γεωπολιτικό Περιβάλλον» αξιολογείται το θεωρητικό υπόβαθρο των συζητήσεων για το Κυπριακό και καταγράφονται τα νέα χαρακτηριστικά του γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτά γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και σε τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών και των προκλήσεων. Σημειώνεται συναφώς ότι εγείρονται διάφορα ζητήματα σε σχέση με τα είδη των ομοσπονδιακών μοντέλων που μπορούν να είναι βιώσιμα. Στο πέμπτο κεφάλαιο με τίτλο «Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» αξιολογείται το συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης και καταγράφονται οι προοπτικές καθώς και οι δυσκολίες. Ταυτόχρονα εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές καθώς και τα πιθανά αποτελέσματα τους. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο καταγράφονται τα κύρια συμπεράσματα καθώς και εισηγήσεις πολιτικής. Επεξηγούνται τα αναμενόμενα προβλήματα από μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και καταγράφονται εισηγήσεις οι οποίες είναι δυνατό να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα προς μια θετική κατεύθυνση. Υπογραμμίζεται η σημασία ενοποιητικών ομοσπονδιακών υποδειγμάτων με υποφερτό και βιώσιμο διοικητικό κόστος, η ενθάρρυνση της οικοδόμησης ενός πλαισίου κοινών επιδιώξεων καθώς επίσης και η σημασία εξελικτικών διαδικασιών.

Η εις βάθος εξέταση θεμάτων διακυβέρνησης και πολιτικής οικονομίας μιας ομοσπονδιακής Κύπρου λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις, εμπειρίες διαφόρων χωρών καθώς και τις εξελίξεις στο περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Βασικός στόχος του συγγραφέα είναι η ουσιαστική συμβολή στον προβληματισμό για το μέλλον της Κύπρου καθώς και το πώς η χώρα μας θα τοποθετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο εθνικό και ευρύτερο γίγνεσθαι.

Keywords
Τυχαία Θέματα