EUC: Νέο προπτυχιακό πρόγραμμα «Βυζαντινή Μουσική - Ψαλτική Τέχνη»

Το Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά το καινοτόμο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο πεδίο της «Βυζαντινής Μουσικής - Ψαλτικής Τέχνης», το οποίο καλύπτει το νευραλγικό γνωστικό αντικείμενο της Ανατολικής Εκκλησιαστικής Μουσικής στο τρίπτυχο της ιστορίας, θεωρίας και πράξης (δηλ. της ερμηνείας της ψαλτικής τέχνης)

Το νέο αυτό Πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου

και θα προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα, στο αλφάβητο της οποίας στηρίζεται το πανθαύμαστο σημειογραφικό σύστημα, αλλά και μ᾽ αυτό είναι γραμμένο το πολυειδές ανά τους αιώνες υμνογραφικό υλικό. Απευθύνεται σε έναν ευρύτατο χώρο επιστημονικών και φοιτητικών ενδιαφερόντων, ενώ παράλληλα καλύπτει ένα σημαντικό κενό στις τρέχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες στον χώρο της ψαλτικής. Απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους ή ακόμα και σε διπλωματούχους της Βυζαντινής Μουσικής, καθώς, ενώ προετοιμάζει τους αρχαρίους φοιτητές, παράλληλα αναπτύσσει έναν εξειδικευμένο κύκλο σπουδών με βασικό στόχο την Εκκλησιολογική, Ψαλτική, Μουσικολογική – Επιστημονική κατάρτιση σε πανεπιστημιακό επίπεδο.   

Η πρωτοτυπία του Προγράμματος βασίζεται κυρίως στη διδασκαλία της ζώσας προφορικής παράδοσης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από διακεκριμένους Οφικιάλιους Πρωτοψάλτες που αποτελούν τον βασικό κορμό του διδακτικού δυναμικού, το οποίο συνδιαμορφώνεται από εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς επιστήμονες των σχετικών ειδικοτήτων και θεμελιώνεται εκκλησιολογικά με την παρουσία ακαδημαϊκών ιερέων. Η διαφοροποίησή του από τα όποια διεθνή πανεπιστημιακά προγράμματα «Βυζαντινής Μουσικολογίας» και η ένταξη (στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών) ενός μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων, αλλά και βοηθητικών μαθημάτων, καθιστούν το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ως ένα σημαντικό διεθνές πρωτότυπο πρόγραμμα.

Στο Πρόγραμμα προβλέπονται υποχρεωτικά μαθήματα Θεωρίας και πράξης· διδασκαλίας (θεωρητικής και εφαρμοσμένης) της ψαλτικής τέχνης σε όλα τα γένη μελοποιΐας, από τα εκφωνητικά και απαγγελτικά, τα σύντομα και αργά ειρμολογικά μέλη, στο Στιχηράριο (παλαιό και νέο), μέχρι τα κλασικά μαθήματα του παπαδικού και καλοφωνικού γένους· ιστορίας της βυζαντινής μουσικής· φωνητικής - ορθοφωνίας· μορφολογίας και μουσικής ανάλυσης· ορθογραφίας· εισαγωγής στην παιδαγωγική της ψαλτικής τέχνης· διαστηματικής θεώρησης μέσω κατατομής μονοχόρδου·  ιστορίας και θεωρίας του Τυπικού, καθώς και σύγχρονης θεώρησής του· παλαιογραφίας· χορωδιακής διδασκαλίας της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής· συγκριτικής θεωρίας με την εξωτερική μουσική· διδασκαλίας της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής μέσω ενός εκπαιδευτικού εργαλείου κατεξοχήν της ψαλτικής, όπως είναι το κανονάκι, επικουρικά στο πλαίσιο του μαθήματος της Λαογραφίας και της θεώρησης του παραδοσιακού πολιτισμού. Παράλληλα, προβλέπονται υποχρεωτικά μαθήματα που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική πληρότητα του Προγράμματος, όπως η Υμνολογία (ιστορία και σύγχρονη προσέγγιση), η Θεολογική προσέγγιση της Λατρείας, η Εορτολογία/Αγιολογία, η μύηση στη συνάφεια πατερικής θεολογίας και ψαλτικής τέχνης, η αναλυτική προσέγγιση της γλώσσας των ύμνων, η διαχείριση άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων στη ψαλτική, και τέλος η μουσικοθεραπεία δια της ψαλτικής τέχνης. Το Πρόγραμμα, συμπληρώνεται από μαθήματα Αγγλικών και ελεύθερης επιλογής όλων των εξ αποστάσεως προγραμμάτων του Πανεπιστημίου (π.χ. Μarketing, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Ιστορία, κ.λ.π.)

Η μοναδικότητα του Προγράμματος έγκειται, εκτός των άλλων, και στην επαγγελματική αναγνώριση της Ψαλτικής Τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο παρέχοντας Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση 240 ECTS.

Κριτήρια εισδοχής φοιτητών:

Γενικά Κριτήρια:

Ισχύουν τα γενικά κριτήρια εισδοχής σε προπτυχιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και ακολουθούνται οι σχετικές διαδικασίες εγγραφής.

Ειδικά Κριτήρια:

Διευθέτηση ακρόασης προς τους/τις υποψήφιους/ες φοιτητές/τριες, κατά την οποία οι υποψήφιοι/ες:

α. θα αποδίδουν ένα απλό μουσικό κείμενο σε βυζαντινή σημειογραφία (παραλλαγή και μέλος), και ακολούθως

β. θα απαντούν σε ερωτήσεις στοιχειώδους μουσικής θεωρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα