ET: Περιφερειακό ενεργειακό κέντρο θα γίνει η Αίγυπτος

Στην ανακοίνωση της Delek Drilling αναφορικά με τη συμφωνία εξαγωγής γύρω στα 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ στην ιδιωτική εταιρεία της Αιγύπτου Dolphinus σε διάστημα δεκαετίας για 15 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας “Αίγυπτος Σήμερα”, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος

έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στις αιγυπτιακές ακτές.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Αιγυπτιακής Γενικής Εταιρείας Πετρελαίου και εμπειρογνώμονα Μεντχάτ Γιούσεφ ότι το Κάιρο έχει μέχρι στιγμής υπερτερήσει της Άγκυρας στον αγώνα για την εξεύρεση πηγών αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Αίγυπτος συνεχίζει να εδραιώνει τη συμμαχία της με την Ελλάδα, την Κύπρο και την περιοχή ευρύτερα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν έχει δεσμευθεί είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα από τη συμφωνία, καθώς η Dolphinus θα εισάγει το φυσικό αέριο για χρήση στα ιδιωτικά εργοστάσιά της ή για υγροποίηση και εκ νέου εξαγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούσεφ, η συμμαχία ΑιγύπτουΚύπρου είναι η πιο ισχυρή του είδους της στη Μεσόγειο, γιατί οι δυο χώρες έχουν μεγάλα κοιτάσματα, ενώ είναι επίσης θετική για την ΕΕ, η οποία επιθυμεί να εξασφαλίσει τις ανάγκες της για φυσικό αέριο εκτός του ρωσικού μονοπωλίου.

Η τοποθεσία της Αιγύπτου στον χάρτη, οι υποδομές της και οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου, καταστούν τη χώρα «ζωτικής σημασίας» στη διασύνδεση του Κυπριακού και του Ελληνικού φυσικού αερίου με τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν δημιουργηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας από τη μια πλευρά και Αιγύπτου από την άλλη, η Αίγυπτος θα είναι το μοναδικό κέντρο για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου διά μέσω των τερματικών υγροποίησής της.

Ο τρόπος της παροχής του φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γράφει το δημοσίευμα, είναι ακόμη υπό μελέτη και γι' αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η μεταφορά του.

Πιθανές επιλογές είναι ο αγωγός Αρίς-Ασκελόν της Εταιρείας Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος έχει υποστεί επανειλημμένα επιθέσεις, και ο αγωγός Ιορδανίας – Ισραήλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα