Debate Αβέρωφ-Άντρου: Ο «αναθεματισμός» της ομοσπονδίας και η διχοτόμηση

Στην εκπομπή του ΡΙΚ «Προκλήσεις» φιλοξενήθηκαν χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό.

Αρχικά ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι τα δύο κόμματα ενώνει ο κοινός στόχος και το συμφωνημένο πλαίσιο για την λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα,

όπως είναι σε όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα είναι ότι παρά τις διαφορές υπάρχει η προτεραιότητα του Κυπριακού. «Δεν μπορεί να περιμένει το Κυπριακό ακόμη 50 χρόνια, πρέπει να παρθούν αποφάσεις». Τόνισε ότι ο διεθνής παράγοντας εισπράττει ένα φόβο και μια κινδυνολογία που φεύγει από πολλές φωνές. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στο διεθνή παράγοντα ότι ενδιαφερόμαστε για τη λύση».

Επεσήμανε ότι η πολιτική ισότητα συμφωνήθηκε εδώ και δεκαετίες. «Κάποιοι αναθεματίζουν την πολιτική ισότητα με προμετωπίδα τους την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η πολιτική ισότητα του ’60 ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που συζητούμε σήμερα». Τόνισε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο νιώθουν μοναξιά ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν φοβίες και αναθεματίζουν την Ομοσπονδία. 

«Έχουμε ευθύνες γιατί φοβόμαστε να μιλήσουμε καθαρά στον Κυπριακό λαό. Η λύση του Κυπριακού δεν θα επηρεάσει την καθημερινότητα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων».

Στη συνέχεια κατέθεσε τις δικές του απόψεις για τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης. «Μια διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μια κοινή εξωτερική πολιτική, μια οικονομία, μια ΑΟΖ και ένας ενιαίος εναέριος χώρος». Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι με τις πολλές εξουσίες και με όλα τα ζητήματα σε επίπεδο ομόσπονδης κυβέρνησης, γίνεται το κράτος δυσλειτουργικό.  

«Δεν μπορούμε όταν μας καλεί ο διεθνής παράγοντας να δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε να πάμε ή έχουμε φόβους. Αν εισακουστούν οι απόψεις τους τότε θα ξυπνήσουμε με τσιμεντωμένη τη διχοτόμηση και θα ψάχνουμε τα Βαρώσια».

Στη συνέχεια ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι η Ευρώπη συζητά μόνο το μοντέλο της Ομοσπονδίας .

Ως καταληκτικό  σχόλιο ανέφερε ότι όσοι έχουν τον φόβο μέσα τους και αντιδρούν και απορρίπτουν τα πάντα, θα τσιμεντώσουν την διχοτόμηση και μέχρι το καλοκαίρι θα χαθεί το Βαρώσι. «Τελειώνω με την ελπίδα, ο κόσμος χρειάζεται ελπίδα και να δει ότι οι ηγέτες του δεν νοιάζονται για τους ψήφους αλλά για τον τόπο τους. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τη διχοτόμηση και πρέπει να προσπαθήσουμε να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία».

Από την πλευρά του ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ απέδειξε ότι μέσα από τους σωστούς χειρισμούς θέτουν πάνω από όλα το Κυπριακό. Τόνισε ότι πρέπει να αφαιρεθούν τα προσχήματα από την Τουρκία και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επανερχόσουν οι διαβουλεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Συμπλήρωσε ότι εκτός από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, υπάρχουν ακόμη δύο κόμματα που στηρίζουν τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Πιστώνουμε τον κύριο Αναστασιάδη για το πλαίσιο που πέτυχε, αλλά για έναν ολόκληρο χρόνο αμφισβητούσε αυτό το πλαίσιο και προκάλεσε αναστάτωση. Επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το τι έκανε 3.5 χρόνια μετά τον Γκραν Μοντάνα. 

«Δεν έχουμε ούτε χρόνο, ούτε πολλές επιλογές, ο χρόνος τελειώνει και ακούω για κινδύνους στην διάσκεψη και πρέπει να ανησυχούμε. Αν δεν πάμε γιατί υπάρχουν κίνδυνοι τι εναλλακτικό κάνουμε;» Πρόσθεσε ότι θα χαθούν και τα Βαρώσια με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη διχοτόμηση.

Ο κύριος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι η πολιτική ισότητα δεν αποτελεί αριθμητική ισότητα. «Η συμφωνία για το Υπουργικό Συμβούλιο είναι επτά ελληνοκύπριοι και τέσσερις τουρκοκύπριοι». Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην Κεντρική Κυβέρνηση .

Τέλος ανέφερε ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, καθώς με το ίδιο πλαίσιο συζητούσαν στο Γκραν Μοντάνα, πέρασαν τρία χρόνια όπου συνέβησαν πολλά αρνητικά. «Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε την ελπίδα στον κόσμο. Να το κάνουμε να πιστέψει ότι μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και να παλέψουμε για απελευθέρωση και επανένωση. Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοί είμαστε παιδία της ίδιας μάνας γης και είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε τρόπο και να ζήσουμε μαζί». 

Διαβάστε ακόμη: 

Τετ α τετ Άντρου – Αβέρωφ στην Εζεκία Παπαϊωάννου

Αβέρωφ: Μικρή να χωριστεί η Κύπρος, μεγάλη να χωρέσει όλο το λαό της

Keywords
Τυχαία Θέματα