Covid19: Οι χώρες που συνιστούν 3η δόση– Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη λέει ο ΕΜΑ

Ο Υπουργός Υγείας χθες(2/9) ανακοίνωσε την έναρξη  χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της covid19 σε ομάδες ατόμων. 

Συγκεκριμένα, η έναρξη χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών, σε διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Σημειώνεται ότι ο ΕΜΑ ακόμη δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για χορήγηση της τρίτης δόσης, όμως χώρες όπως

και η Κύπρος αποφάσισαν να προχωρήσουν με την χορήγηση.

Χθες(2/9) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων με ανακοίνωση του ανέφερε πως δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για την τρίτη δόση εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε όσα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση τονίζει ότι η προτεραιότητα εμβολιασμού θα πρέπει να δίνεται σε αυτούς που δεν έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις εμβολίων και όχι σε αυτούς που χρειάζονται αναμνηστική δόση, διαχωρίζοντας τις ανάγκες για τρίτη δόση μεταξύ του γενικού πληθυσμού και των ανοσοκατεσταλμένων πολιτών.

Ποιες χώρες ξεκίνησαν χορήγηση τρίτης δόσης

Το Ισραήλ ξεκίνησε από τον Αύγουστο να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 σε όποιον είναι πλήρως εμβολιασμένο μειώνοντας το όριο ηλικίας για όσους το δικαιούνται στα 12 έτη.

Εκτός από το Ισραήλ ακόμη 9 χώρες της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει να χορηγούν την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία συνιστούν αυτή τη στιγμή τη χρήση ενισχυτικών δόσεων, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να πράξει το ίδιο το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα προσφέρει μια ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 από τις 20 Σεπτεμβρίου σε όλους όσους έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτεκ.

Η κυβερνητική ομάδα εργασίας για τον κορωνοϊό ανέφερε στο Twitter πως οι ενισχυτικές δόσεις συνιστώνται ιδίως για άτομα άνω των 60 ετών αλλά θα είναι επίσης διαθέσιμες για όλους όσους έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα είτε δύο δόσεων είτε μίας δόσης.

Στην Ελλάδα ακόμη συζητείται το θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Ελλάδας, Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι «θα περιμένουμε και τα διεθνή δεδομένα και θα τα συνεκτιμήσουμε».

«Αφού δούμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, θα καταλήξουμε στο τι ακριβώς θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου».

Η Moderna ζήτησε άδεια για μια τρίτη δόση του εμβολίου της στις ΗΠΑ

Η Moderna ανακοίνωσε την Τετάρτη(1/9) ότι υπέβαλε στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) τα πρώτα στοιχεία προκειμένου να λάβει άδεια για τη χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της κατά της covid-19 στις ΗΠΑ.

«Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία αιτήματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στέφαν Μπανσέλ. «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να διατηρούμε το προβάδισμα έναντι του ιού».

Η δοσολογία της τρίτης δόσης είναι 50 μικρογραμμάρια, δηλαδή η μισή ποσότητα των δύο αρχικών δόσεων.

Σύμφωνα με τη Μoderna, το επίπεδο των αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό είχε «μειωθεί σημαντικά» μετά το πέρασμα «περίπου έξι μηνών» από τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Στις ΗΠΑ κάποιοι ανοσοκατεσταλμένοι μπορούν ήδη να λαμβάνουν μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid-19.

Διαβάστε επίσης: 

«Πράσινο» για την 3η δόση από Υπουργικό-Οι αποφάσεις

ΗΠΑ: Η Moderna ζήτησε άδεια για μια τρίτη δόση του εμβολίου της

Keywords
Τυχαία Θέματα
Covid#4519,