ΑΟΖ Ισραήλ: Από την Delek στα χέρια της Mubadala του Αμπού Ντάμπι το Ταμάρ

Η ισραηλινή ενεργειακή εταιρεία Delek Group Ltd ανακοίνωσε χθες  ότι πούλησε το υπόλοιπο 22% της συμμετοχής της στο υπεράκτιο πεδίο φυσικού αερίου Tamar στη Mubadala Πετρέλαια του Αμπού Ντάμπι για 1,025 δισεκατομμύρια δολάρια και περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια για όλο το αέριο από την Ταμάρ από τις αρχές του 2021 μέχρι τη μεταβίβαση δικαιωμάτων.

 

Σύμφωνα με την ισραηλινή Globes,

η Delek Drilling δήλωσε: «Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, μετά από ορισμένους όρους που εξαρτώνται από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η συμφωνία θα κλείσει και η Mubadala Petroleum θα αντικαταστήσει της Delek Drilling στο έργο Tamar»

 

Η Delek Drilling κατέχει επίσης μερίδιο 45,3% στο υπεράκτιο πεδίο Leviathan και αναγκάστηκε να πουλήσει το μερίδιό της στο Tamar στο πλαίσιο της κυβερνητικής συμφωνίας -πλαισίου για να καταστεί η βιομηχανία φυσικού αερίου του Ισραήλ πιο ανταγωνιστική.

 

Οι άλλοι εταίροι στον τομέα Tamar είναι: Chevron (χειριστής, 25%) (πρώην Noble Energy), Isramco (28,75%), Tamar Petroleum (16,75%), Dor Gas (4%) και Everest (3,5%). Τα έσοδα από το πεδίο Tamar το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν 558 εκατομμύρια δολάρια για την πώληση 3,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delek Drilling Yossi Abu δήλωσε: «Αυτή η συναλλαγή σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην ευθυγράμμιση μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ μετά την ειρηνευτική συμφωνία Abraham Accords που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2020».  

 

«Με την ολοκλήρωση, η συμφωνία θα αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές μεταξύ ισραηλινής οντότητας και αραβικής οντότητας, η οποία δείχνει πώς οι πόροι του φυσικού αερίου του Ισραήλ μπορούν να αποτελέσουν πηγή συνεργασίας μεταξύ των εθνών. Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό λιθαράκι στον τοίχο της φιλίας και της συνεργασίας που η Delek Drilling έχει χτίσει στην περιοχή», πρόσθεσε.

 

 «Η εστίασή μας αυτή τη στιγμή στην Delek Drilling είναι στην επέκταση της μεγάλης δεξαμενής μας Leviathan και στη δημιουργία νέων αγορών στην περιοχή και πέρα από αυτό για το παραγόμενο Φυσικό Αέριο», είπε.

 

Το πεδίο Tamar ανακαλύφθηκε το 2009 και βρίσκεται ανοικτά της θάλασσας 90 δυτικά της Χάιφα, σε βάθος 5.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και σε νερά που έχουν βάθος 1.700 μέτρα. Η παραγωγή ξεκίνησε το 2013, όπου το φυσικό αέριο στην Tamar εξάγεται μέσω πέντε φρεατίων παραγωγής. Το αέριο ρέει μέσω δύο αγωγών 140 χιλιομέτρων στην κύρια εγκατάσταση επεξεργασίας στην πλατφόρμα Tamar όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας αερίου. Στη συνέχεια, το φυσικό αέριο μεταφέρεται από την πλατφόρμα μέσω αγωγού στον τερματικό σταθμό του Ashdod στην ξηρά και στην ισραηλινή αγορά μέσω του εθνικού αγωγού φυσικού αερίου INGL, με ένα ποσοστό να εξάγεται στην Ιορδανία και την Αίγυπτο.

 

Η Mubadala Petroleum είναι μια εταιρεία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου με περιουσιακά στοιχεία σε 10 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, της Ρωσίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η Mubadala Petroleum ιδρύθηκε το 2012 και είναι εξ ολοκλήρου θυγατρική της Mubadala Investment Company, η οποία ανήκει στην κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΟΖ Ισραήλ, Delek, Mubadala, Αμπού Ντάμπι, Ταμάρ,aoz israil, Delek, Mubadala, abou ntabi, tamar