Covid19: Τα εμβόλια που βρίσκονται σε τελικό στάδιο και τα συμπτώματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι σε διαφορετικά σημεία ανάπτυξης βρίσκονται περίπου 140 εμβόλια ανά τον κόσμο, 13 εξ’ αυτών είναι σε προχωρημένο στάδιο της κλινικής δοκιμής. 

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δίνουν μάχη για να θωρακίσουν τα συστήματα υγείας αλλά και τις οικονομίες τους, ενώ επιστήμονες και ερευνητές δίνουν τον δικό τους αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη ενός εμβολίου ασφαλούς.

Η μάχη για το εμβόλιο κατά του κορωνοιού μέχρι στιγμής κρίνεται κυρίως ανάμεσα σε Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, ΗΠΑ

και Βρετανία που συνεχίζουν με έντονους και τακτικούς ρυθμούς τις προσπάθειες για να ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.  Σε όλο τον κόσμο πολιτικοί, φαρμακευτικές εταιρείες και ρυθμιστικές αρχές διατυπώνουν αντιφατικές προβλέψεις για το πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο.

Ρωσία

Το ρωσικό εμβόλιο, που έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, ονομάζεται «Sputnik V και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ενωση το 1957.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκα, οι πρώτες παρτίδες έχουν ήδη αποσταλεί σε όλες τις περιοχές, και το Λένινγκραντ θα είναι μεταξύ των πρώτων περιοχών που θα παραλάβει το εμβόλιο. Παράλληλα ανέφερε ότι περίπου το 14% των εθελοντών, που εμβολιάσθηκαν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, δηλώνει ότι νοιώθει αδυναμία, έχει μυϊκούς πόνους και παρουσιάζει πυρετό.

Οι πρώτοι που θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο θα είναι οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι δάσκαλοι και εργαζόμενοι σε άλλους τομείς που έρχονται άμεσα σε επαφή με τον κόσμο.

Κίνα

Η Κίνα έχει τέσσερα εμβόλια COVID-19 που βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών, ενώ τα τρία από αυτά έχουν ήδη χορηγηθεί στους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής εμπειρογνώμονα βιοασφάλειας του CDC, Guizhen Wu, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Κίνας ανέφερε ότι οι κλινικές δοκιμές της φάσης 3 προχωρούν ομαλά και τα εμβόλια ίσως να είναι έτοιμα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει κάποιες επιπλοκές στις δοκιμές των κινέζικων εμβολίων.

Βρετανία

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την Astra-Zeneca, φαίνεται ότι βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοιού, αν και τις προηγούμενες μέρες είχαν ανασταλεί οι δοκιμές.

Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας ενός μοναδικού συμβάντος ανεξήγητης ασθένειας που παρατηρήθηκε στη δοκιμή Φάσης III στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δοκιμές σταμάτησαν προσωρινά, ενώ το προηγούμενο Σάββατο 12/9 ξεκίνησαν και πάλι οι δοκιμές του εμβολίου.

Ο εθελοντής μιλώντας για την εμπειρία του ανέφερε ότι είχε υψηλό πυρετό και τρέμουλο. Παράλληλα πρόσθεσε ότι τα πιο σοβαρά συμπτώματα είχαν εξαφανιστεί την τρίτη ημέρα μετά τον εμβολιασμό, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίστηκαν.

ΗΠΑ-Γερμάνια

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και η αμερικανική Pfizer έχουν ενώσει δυνάμεις για ένα εμβόλιο το οποίο έχει θετικές ενδείξεις στα πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με την BioNTech οι έλεγχοι σε δύο δόσεις του BNT162b1 σε 24 υγιείς εθελοντές έδειξαν ότι ύστερα από 28 ημέρες είχαν αναπτύξει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στον Covid-19 από αυτά που συναντάμε συνήθως σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τη νόσο.

Στο τελικό στάδιο του πειραματικού εμβολίου για τον κορωνοιό ορισμένοι εθελοντές εμφάνισαν ήπιες έως μέτριες παρενέργειες.

Παράλληλα και η  αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, προεξάγει κλινικές δοκιμές για εμβόλιο κατά του covid19  η οποία έχει συνεργαστεί με την φαρμακοβιομηχανία Catalent Inc για την παρασκευή 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα (17/9) στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, μια ομάδα πλούσιων χωρών, η οποία αντιπροσωπεύει το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει προαγοράσει τις μισές από τις δόσεις μελλοντικών εμβολίων κατά της COVID-19.
Η λογική των χωρών αυτών είναι να κάνουν προληπτικά προμήθειες από πολλούς ανταγωνιζόμενους παρασκευαστές με την ελπίδα ότι τουλάχιστον ένα από τα πειραματικά εμβόλια κατά της COVID-19 θα αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Οι ΗΠΑ ήδη από τον Μάιο, ακολουθούμενες από τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία κι άλλες χώρες, έχουν υπογράψει πολλά συμβόλαια που εγγυώνται εκ των προτέρων την παραγωγή και την παράδοση δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19, αν οι τρέχουσες κλινικές δοκιμές αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους. Οι Αμερικανοί θα παραλάβουν δόσεις από τον Οκτώβριο προκειμένου να είναι έτοιμοι να τις διανείμουν εντός ενός 24ώρου αφού λάβουν ενδεχομένως το πράσινο φως από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ο όμιλος AstraZeneca, εταίρος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει υπογράψει τα περισσότερα από αυτά τα συμβόλαια δημοσίως, αλλά και οι Sanofi, Pfizer, Johnson &Johnson, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, το κινεζικό εργαστήριο Sinovac και το ρωσικό ινστιτούτο Gamaleïa έχουν επίσης προπωλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις στον κόσμο, μερικές φορές υπό τη μορφή συμπράξεων με τοπικούς παρασκευαστές.
Ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν προτείνει πολλούς τρόπους παγκόσμιου καταμερισμού:

Ο ΠΟΥ θέλοντας να υπάρξει ένας σωστός διαμερισμός των εμβολίων προτείνει να δώσει σε κάθε χώρα ποσότητα ικανή για τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού της.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης:

Η Λευκορωσία θα κάνει κλινικές δοκιμές σε 100 ανθρώπους του ρωσικού εμβολίουΡωσία: Πάνω από 19 χιλιάδες νεκροί λόγω κορωνοϊούΠΟΥ: «Ανησυχητικό» το επίπεδο της μετάδοσης κορωνοϊού στην Ευρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα