Μέι: Αν δεν περάσει η συμφωνία ίσως να μην υπάρξει Brexit (LIVE)

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι το Brexit θα μπορούσε να χαθεί εάν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία αποχώρησης, που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο αργότερα σήμερα (12/3).

«Ο κίνδυνος για όσους από εμάς θέλουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία, να έχουμε πίστη στον βρετανικό λαό και να ανταποκριθούμε στην ψήφο του για το Brexit, είναι ότι εάν αυτή η συμφωνία δεν περάσει σήμερα,

εάν καταψηφιστεί αυτή η συμφωνία, τότε το Brexit θα μπορούσε να χαθεί» σημείωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου.

Μια παράταση στην περίοδο διαπραγματεύσεων για το Brexit θα μπορούσε να δώσει τον έλεγχο της όλης διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν αργότερα επί της συμφωνίας της Τερέζας Μέι με τις Βρυξέλλες κι αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί, τότε θα τους δοθεί η ευκαιρία να ψηφίσουν αύριο εάν η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία και την Πέμπτη εάν θα επιδιώξουν να δοθεί παράταση στο Brexit.

«Δεν θα αλλάξει τον διάλογο ή τα ερωτήματα που πρέπει να διευθετηθούν, απλά θα δώσει τον έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ενώπιον του Κοινοβουλίου, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο παράτασης.

«Εκείνοι θα αποφασίσουν το διάστημα της παράτασης που θα προσφέρουν, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να μην πάρουμε ό,τι ζητήσαμε, θα μπορούσαν, ακόμη, να επιβάλουν τις προϋποθέσεις για μια παράταση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε σε ένα Brexit, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες εκείνων που ψήφισαν υπέρ της εξόδου ή ακόμη και να προχωρήσουμε προς τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος» εξήγησε η Τερέζα Μέι.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου της Βρετανίδας πρωθυπουργού σημείωσε σήμερα ότι η Μέι πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της για το Brexit και στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει τότε η κυβέρνησή της θα καθορίσει τι θα συμβεί στη συνέχεια.

«Είναι απόλυτα επικεντρωμένη στη νίκη» είπε ο εκπρόσωπος τύπου σε δημοσιογράφους.

Η ίδια δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων που αφορούν τη συμφωνία και κυρίως το backstop αλλά και το τι θα γίνει στο ενδεχόμενο που αποψινή ψηφοφορία λήξει με απόρριψη της συμφωνίας.

Εξάλλου η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας (11/3) ότι εξασφάλισε «νομικά δεσμευτικές» τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Η νέα αυτή πρόνοια θα προστεθεί στη συμφωνία που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο. Θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά σήμερα, ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.

Το νέο κείμενο εγγυάται «ότι η ΕΕ δεν θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ' αόριστον», τόνισε η Μέι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Γιούνκερ στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακόμη, επέμεινε πως η όποια διευθέτηση αντικαταστήσει τον μηχανισμό ασφαλείας για τα σύνορα αποκλείεται εξ ορισμού να αποτελεί αντίγραφό του.

Ο Γιούνκερ από την πλευρά του ανέφερε ότι ο συμβιβασμός των δύο πλευρών ξεκαθαρίζει πως το backstop δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση κι εξέφρασε αισιοδοξία για την έγκαιρη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ όπως προβλέπεται βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 29η Μαρτίου.

Συνολικά συμφωνήθηκαν τρία πράγματα:

ένα «κοινό, νομικά δεσμευτικό εργαλείο» στη συμφωνία αποχώρησης, μία «κοινή δήλωση» που θα προστεθεί στην αρχική πολιτική διακήρυξη και μία «μονομερής διακήρυξη» της Βρετανίας για το backstop, αν δεν υπάρξει αργότερα εμπορική συμφωνία.

Βρυξέλλες και Λονδίνο δεσμεύτηκαν για άμεσες διαπραγματεύσεις ώστε να προκύψει εμπορική συμφωνία και να μην χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή το backstop.

«Ας είμαστε απολύτως ξεκάθαροι» διαμήνυσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «είτε θα περάσει αυτή η συμφωνία, είτε το Brexit μπορεί να μη γίνει καθόλου. Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν μεγάλη ευθύνη και μία βασική επιλογή να κάνουν.»

Keywords
Τυχαία Θέματα