Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από ένα άτακτο Brexit

Όλο και πιο κοντά προς ένα άτακτο Brexit φαίνεται να βαδίζει το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ελπίδες για να ανατραπεί αυτή η πορεία εναποθέτονται στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ ή κατά επί του νέου συμβιβασμού που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε εδώ και μήνες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι θα σημαίνει

για την Κύπρο ένα άτακτο Brexit το οποίο όλοι απεύχονταν; Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία, θα έχει αναμφίβολα έναν πολυεπίπεδο αντίκτυπο στην Κύπρο σε μια σειρά από τομείς.

Τουρισμός

Η Κύπρος ως γνωστόν βασίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής της δραστηριότητας στον τουρισμό. Η κύρια πηγή των τουριστών στην Κύπρο προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία της Μ. Βρετανίας σε περίπτωση που αποχωρήσει από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία. Ως εκ τούτου μια επιβράδυνση της Βρετανικής οικονομίας λόγω άτακτου Brexit, ενδέχεται να επηρεάσει και τις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο και κατ’ επέκταση την οικονομία.

Εξαγωγές

Ένας άλλος σημαντικός τομέας ο οποίος αναμένεται επίσης να επηρεαστεί είναι αυτός των εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων προς την Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποτελεί για την Κύπρο και την μεγαλύτερη αγορά σε ότι αφορά το χαλλούμι. Στο πιθανό σενάριο που έχουμε ένα «no deal Brexit», η στερλίνα αναμένεται ότι θα υποχωρήσει έναντι του ευρώ. Έτσι, το χαλλούμι, θα αποτελεί πλέον ένα ακριβότερο προϊόν με πιθανή τη μείωση της ζήτησης του με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για την κυπριακή βιομηχανία τροφίμων.

Εμπορικά σήματα

Εξάλλου ένα άλλο ανοικτό μέτωπο το οποίο παραμένει στον αέρα στο ενδεχόμενο ενός άτακτου Βrexit είναι αυτό των εμπορικών σημάτων. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Κύπρος απώλεσε το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού στην Βρετανία.

Παιδεία

Το Brexit αναμένεται να έχει επιπτώσεις για την Κύπρο και στον τομέα της Παιδείας ένεκα και της μεγάλης προτίμησης που δείχνουν οι Κύπριοι προς τα Βρετανικά Πανεπιστήμια. Τη δεδομένη στιγμή στην Βρετανία φοιτούν 10.500 περίπου Κύπριοι φοιτητές. Τα ερωτήματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν με τα δίδακτρα, το πρόγραμμα Erasmus αλλά και την αποπληρωμή των δανείων που σύναψαν κύπριοι φοιτητές με Βρετανικά τραπεζικά ιδρύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή (8/3) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συνεδρίασε εκτάκτως συζητώντας δυο νομοθετήματα τα οποία θα τεθούν προς ψήφιση στην ερχόμενη Ολομέλεια (15/3). Πρόκειται, για τη Ρύθμιση της νομοθεσίας για το Φορέα διασφάλισης της ποιότητας τριτοβάθμιων ιδρυμάτων και τη ρύθμιση της γενικής νομοθεσίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν τους 5.500 φοιτητές στην Κύπρο οι οποίοι λαμβάνουν διπλώματα Βρετανικών Πανεπιστημίων στη βάση εγκεκριμένων προγραμμάτων.

Καθεστώς Βάσεων και δικαιώματα

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων κρατών μελών της Ε.Ε αναφορικά με το Brexit και αυτή δεν είναι άλλη από τις Βρετανικές Βάσεις και το νομικό καθεστώς που θα τις διέπει. Το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο εκτός από νομικό είναι και διπλωματικό – πολιτικό. Πρόθεση λοιπόν των δυο μερών είναι να μην διαταραχθεί το υφιστάμενο καθεστώς των Βάσεων το οποίο βασίζεται στην Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960 και στο πρωτόκολλο 3 της Συνθήκης Ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε το 2003. Με απλά λόγια είτε έχουμε ένα συμφωνημένο Brexit, είτε ένα άτακτο, η βασική ιδέα, είναι να μην υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή ούτε στο επίπεδο δικαιοδοσίας της Βρετανίας επί των Βάσεων, ούτε στο επίπεδο των δικαιωμάτων των πολιτών που διαμένουν εντός τους.

Ευκαιρίες στην Ναυτιλία και επενδύσεις

Πέραν των επιπτώσεων και των κινδύνων που ελλοχεύουν για την Κύπρο με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε είτε αυτή γίνει συντεταγμένα, είτε άτακτα, φαίνεται ότι θα υπάρξουν και ευκαιρίες. Ο τομέας ο οποίος ήδη κερδίζει πόντους είναι αυτός της κυπριακής ναυτιλίας καθώς σύμφωνα με την υφυπουργό Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, βρετανικές εταιρείες αποφάσισαν να δημιουργήσουν έδρα στην Κύπρο. Άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας σύμφωνα με την ίδια κάνουν σκέψεις για μεταφορά είτε του στόλου τους στην Κύπρο είτε των γραφείων τους. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του νομικού συστήματος της Κύπρου το οποίο έχει μεγάλη επίδραση από το Βρετανικό αλλά και του χαμηλού εταιρικού φόρου το νησί μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για το Ηνωμένο Βασίλειο στην μετά Brexit εποχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα