Aναφορά Ρωσικού ΥΠΕΞ σε Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο και Συνθήκη Αγίου Στεφάνου

Στην  επέτειο υπογραφής της συνθήκη του Αγίου Στεφάνου στις 3ης Μαρτίου 1878 αναφέρθηκε χθες το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter. Η συγκεκριμένη διμερής συνθήκη συνομολογήθηκε μεταξύ της Ρωσικής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας, θέτοντας τέρμα στον Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο.

«Οι κρίσιμες μάχες του Ρωσοτουρκικού πολέμου το 1877-1878 πραγματοποιήθηκαν στην Βουλγαρία. Η Βουλγαρία την ανακήρυξε ως εθνική εορτή, την Ημέρα Εθνικής Απελευθέρωσης, για να σηματοδοτήσει την ημερομηνία υπογραφής της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου,

όταν απελευθερώθηκε η χώρα από την οθωμανική κυριαρχία», αναφέρει στο twitter.

 

Η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου  ήταν μια διμερής συνθήκη που συνομολογήθηκε μεταξύ της Ρωσικής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας, θέτοντας τέρμα στον Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο (Απρίλιος 1877 – Ιανουάριος 1878), η ένοπλη φάση του οποίου είχε λήξει με τη Συνθήκη της Αδριανούπολης (συνθήκη ανακωχής) (30 Ιανουαρίου 1878).

Η συνθήκη υπογράφτηκε στις 3 Μαρτίου 1878 στο προάστιο Άγιος Στέφανος της Κωνσταντινούπολης, εξ ου και το όνομά της, από τους πληρεξούσιους των Αυτοκρατόρων, του Τσάρου Αλεξάνδρου Β΄ και του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, πρέσβη Νικολάι Ιγνάτιεφ και Αλεξάντερ Νελίντοφ εκ μέρους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και Υπουργό Εξωτερικών Σαφβέτ Πασά και Πρέσβη στη Γερμανία Σαντουλάχ Μπέη εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Eπιπλέον το Ρωσικό ΥΠΕΞ ανάρτησε ένα tweet που αναφέρει ότι την ίδια μέρα  3 Μαρτίου 1799 μια συμμαχική ρωσοτουρκική μοίρα με επικεφαλής τον ναύαρχο Fyodor Ushakov κατέσχεσε ένα φρούριο στο νησί της Κέρκυρας.

 

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Το Πέρασμα του Δούναβη από το ρωσικό στρατό, έργο του Νικολάι Ντμίτριγιεφ-Ορενγκμπούρκσκι, 1883)

Keywords
Τυχαία Θέματα