Ο κοροναϊος στην Κύπρο σε αριθμούς: Εξετάστηκαν 49 άτομα για τον ιό

Τα δεδομένα του κορωνοϊού έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη (04/03) η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν στα αεροδρόμια 1343 ταξιδιώτες, 400 τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό, 5 τέθηκαν σε καραντίνα, 49 εξετάστηκαν για τον ιό αλλά όλες οι εξετάσεις έδειξαν αρνητικές και οκτώ ύποπτα περιστατικά νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού, τα οποία ήταν επίσης αρνητικά. 

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην Κύπρο

δεν έχει καταγραφεί ακόμη κρούσμα του ιού και πιθανόν τα εφαρμοζόμενα μέτρα να συνέλαβαν σε αυτό, όπως λέχθηκε. 

Προέτρεψε το κοινό να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες οι οποίες εκδίδονται ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα εμφάνισης του ιού στο νησί μας. 

Στην δική του τοποθέτηση ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε εκ νέου πως το ερώτημα δεν είναι κατά πόσο θα έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κύπρο, αλλά το πότε. 

Δυστυχώς, τόνισε, δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά να κάνουμε το παν να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του. 

Παράλληλα, επανέλαβε την έκκληση του Υπουργείου προς τους πολίτες,  να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να ακολουθούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. 

Ιδιαίτερα, κάλεσε όσους επιστρέφουν στην Κύπρο από χώρες όπου από χώρες όπου εμφανίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, όπως ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών. «Ο αυστηρός περιορισμός και η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας και ελέγχου είναι σημαντικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθούν», είπε. 

Ανέφερε πως το περασμένο Σαββατοκύριακο το Υπουργείο έγινε δέκτης καταγγελιών για μαθητές και άτομα που επέστρεψαν από χώρες με επιδημία του ιού και αρνούνταν να περιοριστούν.  

Το Υπουργείο, όπως είπε, επενέβη. 

Όσον αφορά καταγγελίες ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα στα οδοφράγματα, ο Υπουργός απάντησε πως υπάρχει καθημερινή επικοινωνία και επιτόπιοι έλεγχοι στα οδοφράγματα και διαβεβαίωσε πως όλα τα μέτρα λαμβάνονται επαρκώς. 

Ακολουθείται αυστηρά το πρωτόκολλο, πρόσθεσε. 

Σχετικά με το εάν θα επεκταθεί το μέτρο με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, είπε πως θα αξιολογηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες μέρες. 

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο Δρ. Λεόντιος Κωστρικής, Μοριακός Ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε πως ο ιός φαίνεται ότι ήταν στις νυχτερίδες και μέσω ενός άλλου άγνωστου ζώου μεταφέρθηκε στον άνθρωπο. 

Παρατηρήθηκε, όπως είπε, ότι η λοίμωξη διατηρείται σε κάποια κύτταρα ακόμη και όταν φύγουν τα συμπτώματα. 

Τρόπος μετάδοσης του ιού είναι μέσω των σταγονιδίων ενώ η ασθένεια δημιουργείται καθώς ο άνθρωπος είναι ένας νέος ξενιστής για τον ιό. 

Όπως ανέφερε η Δρ. Ειρήνη Χριστάκη, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η εμφάνιση τον συμπτωμάτων μπορεί να παρατηρηθεί από τις πρώτες δύο μέρες ή μέχρι και 14 μέρες μετά. 

Το 80% των ατόμων που θα νοσήσουν με τον ιό θα παρουσιάσουν ήπια συμπτωματολογία, το 15% θα παρουσιάσουν πιο σοβαρή νόσηση, ενώ το 5% θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στην εντατική μονάδα θεραπείας, πρόκειται για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, όπως είπε. 

Στην δική της τοποθέτηση η Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, Παιδίατρος με ειδικό ενδιαφέρον στις Λοιμώξεις από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, στόχος είναι η διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του ιού. 

Πρέπει, είπε, να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των κρουσμάτων για να μην μεταδώσουν τον ιό. 

Τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η τακτική υγιεινή χεριών με αλκοολούχο διάλυμα. 

Όσον αφορά τος χειρουργικές και απλές μάσκες, χρησιμεύουν μόνο σε συμπωματικά άτομα για να αποτραπεί η μετάδοση. 

Keywords
Τυχαία Θέματα