A.Λοΐζου: Πολιτικό ζήτημα η ενίσχυση Αττίλα με γερμανικά Leopard

Για τις αποκαλύψεις της Κυριακάτικης Σημερινής, ότι ο κατοχικός Αττίλας έχει ενισχυθεί με μία επιλαρχία 42 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard, σε στρατόπεδο στην περιοχή της κατεχόμενης Κυθρέας, μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο (2:38) ο Συνταγματάρχης Εν Αποστρατεία Άντης Λοΐζου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό, αφού για πρώτη φορά έχουμε ένα μεγάλο οπλικό σύστημα να προέρχεται από μια χώρα της Ε.Ε., τη Γερμανία, που επιτρέπει στην Τουρκία την απόκτηση και

μεταφορά του στο νησί.

Διαχρονικά, όπως εξήγησε, οι αντιδράσεις της πλευράς μας, ειδικά μετά το 2004, είναι υποτονικές. «Με αυτές τις εξελίξεις έπρεπε να πέσει το σύμπαν και να είχαν γίνει φανερές οι αντιδράσεις εναντίον μιας χώρας που είναι και υποτίθεται φίλη της Κύπρου».

Ο κ. Λοΐζου υπογράμμισε, επίσης, το γεγονός ότι σε όλα τα φυλάκια οι Τούρκοι χρησιμοποιούν «διπλές σκοπιές», στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιδείξουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία. «Εμείς κλείνουμε φυλάκια και δεν θα έχουμε την τόλμη να τα ανοίξουμε. Τα μειώσαμε σε πολύ μικρό βαθμό».

Ερωτηθείς κατά πόσο η μεταφορά των Leopard από τους Τούρκους διαταράσσει το ισοζύγιο δυνάμεων στο νησί, είπε «Δεν υπάρχει ισορροπία. Υπάρχει διαχρονική ανισορροπία. [..] Δείχνει την πρόθεση της Τουρκίας, που δεν έχει διάθεση να φύγει από την Κύπρο και δεν θα κάνει υποχώρηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

«Η Τουρκία έχει πάψει να λαμβάνει υπ’ όψιν ακόμη και τις ΗΠΑ και είναι μια χώρα που με τους εξοπλισμούς προσπαθεί να επιβάλει την ηγεμονία της ή να τους στερήσει την κυριαρχία τους, όπως κάνει στο Αιγαίο», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η Κ.Δ. θα μπορούσε να λάβει μέτρα και να απαγορεύσει στα γερμανικά πλοία την πρόσβαση στα λιμάνια της, είπε πως κάτι τέτοιο θα ήταν εις βάρος μας, αφού θα χάναμε οικονομικά οφέλη. Αλλά, όπως τόνισε, δεν θα πρέπει να παρουσιάζουμε την πελατειακή σχέση που έχουμε για παροχή διευκολύνσεων, ως στρατιωτική συνεργασία και συμμαχία.

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα της «Σημερινής», οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνουν την έλευση των Leopard, είναι ενήμερες για το γεγονός, ωστόσο κάνουν λόγο για «συνήθη» αντικατάσταση αρματικού υλικού με άλλο. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι προέβησαν σε αντικατάσταση των παλαιωμένων Μ48-Τ2, που αποσύρθηκαν, και τα οποία υστερούσαν επιχειρησιακά εν σχέσει με τα τεθωρακισμένα Τ72, ρωσικής προέλευσης, που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα