AKEΛ: Συνεχίζουν τα σοβαρά προβλήματα για επιστροφή παιδιών με αναπηρία

Νέα τοποθέτηση έκανε σήμερα ο Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας του  ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης  αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις για τα παιδιά με αναπηρία

και την επιστροφή τους στο σχολείο

Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για προχειρότητα στο γενικό σχεδιασμό της Παιδειας και αναφέρει πως οι νέες αποφάσεις καταδυκνείουν «πόσο απάνθρωπη και λάθος ήταν η αρχική απόφαση», τονίζοντας πως αυτό που έλειπε  ήταν ενδιαφέρον, προγραμματισμός και ευαισθησία,

Παρόλα αυτά, συνεχίζει

ανακοίνωση, ακόμα και με τις νέες ρυθμίσεις, συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα:

-          η ευθύνη για τη δυνατότητα ενός παιδιού να φοιτήσει μετατίθεται από ευθύνη της πολιτείας σε ευθύνη του γονιού, αφού ο γονιός πρέπει να αποδείξει τη δυνατότητα του παιδιού του να φοιτήσει,

-          συνεχίζει να μην υπάρχει οποιοσδήποτε προγραμματισμός για την επαναλειτουργία των Ειδικών Σχολείων, με ειδικά πρωτόκολλα και σχεδιασμό. Κάποια παιδιά έχουν ανάγκη το Ειδικό Σχολείο ακόμα και για λόγους υγείας.

-          συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία. Η αναπηρία δεν είναι ασθένεια.

-          Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για το τι θα γίνει τελικά για τα παιδιά τα οποία δεν θα καταφέρουν να επιστρέψουν στο σχολείο. Προγραμματισμός που να περιλαμβάνει για παράδειγμα εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.

-          Οι ειδικές μονάδες δημιουργήθηκαν εντός των σχολείων μας στα πλαίσια της νέας αντίληψης για την Ειδική Ενιαία Εκπαίδευση, με κύριο στόχο την αποτελεσματική ενσωμάτωση των παιδιών στο κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Οι αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας καταργούν αυτή τη φιλοσοφία.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει το πρόβλημα φιλοσοφίας που έχει ο Υπουργός Παιδείας σε σχέση με την ειδική ενιαία εκπαίδευση. Δεν είναι τα παιδιά μας με αναπηρία και οι γονείς τους που έχουν ευθύνη απέναντι στο κράτος και το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά είναι το κράτος και το εκπαιδευτικό μας σύστημα που έχει ευθύνη απέναντι σε αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους», καταλήγει ανακοίνωση. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
AKEΛ, Συνεχίζουν,AKEl, synechizoun