Ινδία: Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στα κρατίδια όπου επιστρέφουν οι εργάτες

Αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν εκείνα τα ινδικά κρατίδια που βλέπουν εκατομμύρια μετανάστες εργάτες να επιστρέφουν από τις μεγάλες πόλεις, ανέφεραν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκφράζοντας φόβους ότι η πανδημία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στα χωριά όπου η ιατρική περίθαλψη είναι στην καλύτερη περίπτωση σε βασικό επίπεδο.

Αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εσωτερικών και Σιδηροδρόμων δήλωσαν ότι τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους από τα οικονομικά κέντρα της χώρας κατά τους δύο μήνες που ο πρωθυπουργός Νάρεντρα Μόντι είχε κηρύξει το κλείσιμο

της οικονομίας.

Σήμερα, η Ινδία καταγράφει συνολικά 145.380 κρούσματα και 4.167 θανάτους, στατιστικά στοιχεία που κρίνονται χαμηλά για τη δεύτερη πιο πολυάνθρωπη χώρα στον κόσμο, ιδίως εάν τα συγκρίνει κανείς με τους αριθμούς σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.

Εντούτοις, η ανατολική πολιτεία του Μπιχάρ κατέγραψε χθες πάνω από 160 κρούσματα, το υψηλότερο επίπεδο σε μία ημέρα, ξεπερνώντας τα 2.700 κρούσματα . Τις τελευταίες 36 ώρες, περισσότερα από 75 ανθρωποι βρέθηκαν θετικοί στις εξετάσεις για κορονοϊό στην Οντίσα και άλλοι 35 σε τρία σπίτια στο αραιοκατοικημένο κρατίδιο του Ρατζαστάν. Τα τελευταία τούτα κρούσματα ανάγκασαν τις αρχές να αυξήσουν τη χρήση των ήδη ανεπαρκών πόρων σε δοκιμαστικά τεστ.

"Δεκάδες εργάτες που ταξίδεψαν από το Νέο Δελχί έχουν διαγνωσθει θετικοί. Εγγυόμεθα ότι κανείς δεν πρόκειται να εισέλθει στο χωριό του με τη νόσο", δήλωσε ο Γκαουράβ Σίνχα, ανώτερο στέλεχος των υγειονομικών υπηρεσιών στην Πάτνα, πρωτεύουσα του Μπιχάρ.

Οικονομολόγοι που μελετούν τα μοντέλα της αντιστοφής της μετανάστευσης δηλώνουν πως οι φτωχότεροι εργάτες της Ινδίας έχουν πληγεί περισσότερο από τους περιορισμούς στη μετακίνηση. Τηλεοπτικές εικόνες στην αρχή της κρίσης έδειχναν την κακοποίηση από αστυνομία μεταναστών εργατων που προσπαθούσαν να επιβιβασθούν σε λεωφορεία για να επιστρέψουν στα χωριά τους, παραβιάζοντας τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης.

Την 1η Μαΐου, η κυβέρνηση υποχώρησε στην αυξανόμενη δημόσια κατακραυγή για την κρίση της μετανάστευσης, επιτρέποντας σε ειδικά τρένα να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στα κρατίδια και τα χωριά τους. Μολαταύτα, πολλά εκατομμύρια εργαζόμενοι, που έχουν μείνει χωρίς δουλειά και χρήματα, δεν μπορούν ακόμη να φθάσουν στα σπίτια τους και βρίσκονται εν αναμονή.

"Η μεταναστευτική κρίση αποκαλύπτει τις τοπικού χαρακτήρα αστοχίες στην ανάπτυξη της Ινδίας", έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα Mint ο Σάι Μπαλακρισνάν, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Διαβάστε ακόμη: 

Ρωσία: Νέο ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες από Covid-19

ΗΒ: Πάνω από 47.000 νεκροί από τον κορωνοϊό με βάση στατιστικά στοιχεία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα