A. Στυλιανού: Δεν είναι άμοιρη ευθυνών η ΕΕ-Συμφέροντα με Τουρκία

Στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο Λέκτορας του διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Σύμβουλος Γεωστρατηγικής, Αντώνης Στυλιανού, ανέλυσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της «Σημερινής» σχετικά με τις Τουρκικές προκλήσεις και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης επί του θέματος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά

της σύνορα, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (63%) στηρίζουν τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα ενεργειακά ζητήματα, και δηλώνουν ικανοποίηση τόσο για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και για τη στάση του Υπουργού Εξωτερικών.

Το πιο ανησυχητικό ανέφερε ο κ. Στυλιανού, είναι το γεγονός ότι ανησυχούμε σε ένα τεράστιο ποσοστό για την προκλητικότητα της Τουρκίας, αλλά και πως θεωρούμε ότι είμαστε ανοχύρωτοι ως πολιτεία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, δεν επιθυμεί μια στρατιωτική ή μετωπική σύγκρουση με την Τουρκία, μέσω άλλων στόχων, τόνισε, μπορούμε να επιφέρουμε κόστος και αυτό διαφαίνεται μέσα και από τη δημοσκόπηση καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων.

Πρέπει να μιλούμε αυτή τη στιγμή για ένα πραγματικό κόστος στην Τουρκία, είπε.

Ο κ. Στυλιανού, σημείωσε πως η Τουρκία προσπαθεί από το 1996-στην περίπτωση των Ιμίων- να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες. Είναι μια σταθερή πολιτική της Τουρκίας που προσπαθεί να θέσει εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, αλλά δευτερευόντως διεκδικεί συμμέτοχή στα ενεργειακά τεκταινόμενα.

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, καλώς ή κακώς, δεν έχει τη στρατιωτική δύναμη αποτροπής τέτοιων καταστάσεων, ωστόσο έχει πάρει μια σταθερή πολιτική θέση για να έχει αμυντική διάταξη , όσον αφορά τη διασφάλιση των συμφερόντων της, αυτή η αμυντική διάταξη δεν διασφαλίζει φυσικά τα συμφέροντα της στον χάρτη ή στη θάλασσα ή στην επικράτεια της, όμως πολύ σωστά έχει μεριμνήσει να δημιουργήσει αυτές τις συνέργειες μέσω των τριμερών, που έχουν ένα αποτρεπτικό ρόλο στις περιοχές κυρίως που έχουν αδειοδοτηθεί.

Έχουμε πρόβλημα εκεί όπου δεν έχουμε ξένους, εκεί που δεν έχουν αδειοδοτηθεί ζώνες, τόνισε.

Το πεδίο δράσης, συμπλήρωσε, είναι εντός της ΕΕ την οποία θα πρέπει να αναμένουμε να αντιδράσει έντονα.

Πρόσθεσε παράλληλα πως η ΕΕ δεν είναι άμοιρη ευθυνών, σημειώνοντας πως είναι ένας πολίτικος πρωτίστως οργανισμός και υπάρχουν πολλά κρατικά συμφέροντα με την Τουρκία να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους

Keywords
Τυχαία Θέματα