45εκ. ευρώ από την Κομισιόν για το ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Σαραντα-πέντε εκατομμύρια ευρώ από χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεσμεύει η Κομισιόν για την υποστήριξη του ασφαλούς παροπλισμού των μονάδων 1 έως 3 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ, 30 χρόνια μετά το ατύχημα.

Το σχετικό Ταμείο ιδρύθηκε το 1993 για τη χρηματοδότηση έργων πυρηνικής ασφάλειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το κύριο έργο που υποστηρίζεται επί του παρόντος από το Ταμείο είναι η ενδιάμεση εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωθέντος καυσίμου ( ISF2 ) κάτι που θα ολοκληρωθεί το 2017.

Η διευκόλυνση θα παρέχει για την επεξεργασία και την αποθήκευση

των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων από τις μονάδες πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ 1 , 2 και 3 , η οποία απαιτείται για τον παροπλισμό των εγκαταστάσεων.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεθνή Συνεργασία και την Ανάπτυξη, Νέβεν Μίμιτσα, δήλωσε σχετικά πως η Κομισιόν ήταν στην πρώτη γραμμή των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ και πως η σημερινή δέσμευση θα συμβάλει στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Η συνεισφορά της ΕΕ θα ανακοινωθεί κατά τη Διάσκεψη Δωρητών για την πυρηνική ασφάλεια στο Κίεβο της Ουκρανίας, μία μόλις ημέρα πριν από την 30η επέτειο του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε μια σειρά έργων βοήθειας στο Τσερνομπίλ, αξίας περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τις συνεισφορές σε διεθνή ταμεία ( Ταμείο προστατευτικού καλύμματος του Τσερνομπίλ και του Λογαριασμού Πυρηνικής Ασφάλειας ), η Κομισιόν χρηματοδότησε και άλλα έργα για τη μελέτη, την αξιολόγηση και την άμβλυνση των συνεπειών του ατυχήματος και για την επεξεργασία και την αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων στην περιοχή.

Συνολικά, η Κομισιόν έχει δεσμεύσει περίπου 730 εκατομμύρια μέχρι τώρα για τα έργα του Τσερνομπίλ ως εξής : σχέδια βοήθειας 550 εκ, υποστήριξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας : 65εκ. κοινωνικά έργα 15 εκ. ερευνητικά έργα 10 εκ ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα