Δεν έχει τέλος η περιπέτεια των εγκλωβισμένων ιδιοκτητών

Δεν έχει τέλος η συζήτηση και οι ζυμώσεις για τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι βρίσκονται ουσιαστικά «υπό ομηρία» λόγω των αφερέγγυων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

Η νομολογία που έχει δημιουργηθεί μετά τις αποφάσεις των Επαρχιακών Δικαστηρίων, που έκριναν ως αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο, έφεραν την Κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην ετοιμασία νέου προσχεδίου.

Από την άλλη, ο νομοτεχνικός έλεγχος που άσκησε η Νομική Υπηρεσία, παρά τις σχετικές βελτιώσεις, εξήγαγε το συμπέρασμα ότι το

εν λόγω προσχέδιο «μπάζει νερά», καθώς δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει τα αντισυνταγματικά σημεία που είχαν εντοπισθεί.

Πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αναφέρουν ότι προ ημερών πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Σώματος Δημήτρη Συλλούρη, σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο διευθυντής του Κτηματολογίου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η λύση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα σημεία που έκριναν ως αντισυνταγματική τη νομοθεσία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αυξημένες εξουσίες που έχει ο διευθυντής του Κτηματολογίου, ο οποίος βάσει του νόμου έχει δικαίωμα να μεταφέρει υποθήκες σε άλλα ακίνητα και να προχωρεί σε εγγραφή των ακινήτων, χωρίς να υπάρχει η συναίνεση όλων των μερών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να τελεσφορήσει η έφεση που υπέβαλε η Νομική Υπηρεσία. Μάλιστα, εισηγήθηκε τη σύσταση ειδικού Φορέα, ο οποίος θα προβαίνει σε διακανονισμό, ενώ ο επικεφαλής του Φορέα θα καλεί τα μέρη και, μέσω διαλόγου, θα τα παρακινεί σε εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Στην ουσία, θα είναι μια μορφή εξώδικου διακανονισμού. Ανέφερε, επίσης, πως οι εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες μπορούν να κινηθούν νομικά και να καταχωρήσουν αγωγές, με τις οποίες θα ζητούνται θεραπεία αλλά και αποζημιώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φέρεται να συμφώνησε με τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα