11 Μαΐου: Ευρωπαϊκή Μέρα Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Ευρωπαϊκή Μέρα Εγκεφαλικού Επεισοδίου η σημερινή, με θέμα την Ανίχνευση των πιθανών συμπτωμάτων του Εγκεφαλικού Επεισοδίου. Το Cyprus Stroke Association (ΑΜ 3419) για ακόμα μια χρονιά λαμβάνει μέρος στην Ευρωπαϊκή Μέρα Εγκεφαλικού Επεισοδίου- European Stroke Awareness Day σαν επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο (Stroke Alliance for Europe). Το Cyprus Stroke

Association (CSA) είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Κύπρο που έχει ως σκοπό του να βοηθήσει τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και τους γύρω τους. Το όραμα του είναι να δουλέψει προς την μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Κύπρο και να προσφέρει την μέγιστη βοήθεια και υποστήριξη στα άτομα που επηρεάστηκαν από εγκεφαλικό επεισόδιο και τις οικογένειες τους. Το Cyprus Stroke Association είναι ενεργό μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού για τo ΑΕΕWorld Stroke Organization (WSO).

Τι είναι το Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται. Η βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα. Μπορεί επίσης να αλλάξει το πώς σκέφτεστε ή πώς αισθάνεστε.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων:

1. Ισχαιμικό: δημιουργείται εξαιτίας διακοπής στην κυκλοφορία του αίματος ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο.
2. Αιμορραγικό: δημιουργείται λόγω αιμορραγίας στον εγκέφαλο ή γύρω από αυτόν.

Πώς να εντοπίσετε ένα Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αναγνωρίζετε τα κοινά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου στον εαυτό σας, ή σε κάποιον άλλο. Αναφέρεται διεθνώς η δοκιμασία FAST (Face, Arm, Speech, Time) η οποία έχει μεταφραστεί για την Κύπρο στα Ελληνικά από την επιστημονική ομάδα του Cyprus Stroke Association και την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ως ΑΠΛΑ (Άκρο, Πρόσωπο, Λόγος, Αμέσως).

Η δοκιμασία ΑΠΛΑ βοηθάει στην αναγνώριση τριών συχνών συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου:

Άκρο: Μπορεί να σηκώσει και τα δύο χέρια και να τα κρατήσει σε αυτή τη θέση;

Πρόσωπο: Μπορεί να χαμογελάσει; Είναι το πρόσωπο συμμετρικό στις εκφράσεις του ή στραβώνει στην μία πλευρά;

Λόγος: Μπορεί να μιλήσει καθαρά και να καταλάβει τι του λέτε; Μήπως η ομιλία είναι μπερδεμένη;

Αμέσως: Εάν δείτε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα συμπτώματα είναι ο χρόνος να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο. Καλέστε το 112.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο, σε οποιαδήποτε ηλικία. Κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Αν ανακαλύψετε κάποιο από αυτά τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου, μην περιμένετε. Καλέστε αμέσως το 112.

10 τρόποι να μειώσετε το κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

1. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία θρόμβων ή σε αιμορραγία στον εγκέφαλο. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα πιεσόμετρο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ενώ τα περισσότερα φαρμακεία και ορισμένα σούπερ μάρκετ προσφέρουν δωρεάν τον έλεγχό της. Εάν διαγνωστείτε με υψηλή αρτηριακή πίεση και  σας συνταγογραφήσουν φαρμακευτική αγωγή, είναι σημαντικό να την λαμβάνετε τακτικά.

2. Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) χωρίς να λαμβάνετε θεραπεία, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι έως και πέντε φορές υψηλότερος. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε τακτικά την αντιπηκτική αγωγή σας, για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

3. Τα άτομα με το διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται συνήθως ινσουλινοθεραπεία. Ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2, πρέπει μόνο να αλλάξουν την διατροφή τους, ενώ άλλοι ασθενείς χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ή και θεραπεία με ινσουλίνη.

4. Η υψηλή χοληστερόλη συνήθως δεν έχει συμπτώματα, αλλά είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω υψηλή χοληστερόλη; Με μια εξέταση αίματος σε γενικό ιατρό ή σε φαρμακοποιό.

5. Σταματήστε το Κάπνισμα. Οι τοπικές υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος μπορούν να σας προσφέρουν προϊόντα όπως οι μαστίχες νικοτίνης και τα χάπια για τη μείωση της επιθυμίας. Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ή η εισπνοή του ατμού είναι ένας δημοφιλής τρόπος για την μείωση του καπνίσματος.

6.  Μειώστε το Μέγεθος της Μέσης. Εάν είστε υπέρβαρος, είναι πιο πιθανό ότι θα πάθετε εγκεφαλικό επεισόδιο και εάν η μέση σας είναι μεγαλύτερη από 94cm (37 ίντσες) στους άνδρες, ή 80cm (31,5 ίντσες) στις γυναίκες, μπορεί να έχετε υπερβολικό βάρος.

7. Μειώστε το Αλκοόλ. Εάν πίνετε τακτικά υπερβολικό αλκοόλ, αυξάνετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ [Άνδρες ≤ 2 ποτά, Γυναίκες ≤ 1ποτό /24ωρο (1 ποτό =15ml αιθανόλης ή 360ml μπύρας ή 150ml κρασί ή 45ml ουίσκι)] πρέπει να συστήνεται σε όλους.

8. Να είστε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Για μερικούς ανθρώπους, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σημαίνει περπάτημα γύρω από το δωμάτιο, και για άλλους αυτό σημαίνει σύνδεση με κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής ή ενασχόληση με κηπουρικές εργασίες.

9. Ακολουθήστε μια Ισορροπημένη Διατροφή. Η αγορά και το μαγείρεμα μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολα, αν έχετε κάποια αναπηρία ή αν έχετε χαμηλό εισόδημα: μειώστε την πρόσληψη αλατιού, τρώτε λιγότερο λίπος, μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, τρώτε φρούτα και λαχανικά, αυξήστε την πρόσληψη ινών.

10. Εάν υποφέρετε από στρες, εάν πάσχετε από άγχος ή κατάθλιψη προσπαθήστε να βρείτε υποστήριξη για τα συναισθηματικά σας προβλήματα από φίλους σας ή επαγγελματίες υγείας και επιλέξτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου το ερευνητικό πρόγραμμα: «ΑΚΕΣΩ» με τίτλο «Μελέτη Θεραπείας Ελλειμμάτων Επίγνωσης στην Επίκτητη Εγκεφαλική Βλάβη», το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια του Προγράμματος “Νησίδες Αριστείας”, του σχεδίου χορηγιών Προγραμμάτων «RESTART 2016-2020». Πιθανοί συμμετέχοντες είναι άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και έχουν προβλήματα στην επικοινωνίας τους. Για περισσότερες πληροφορίες: Δρ. Εύα Πεττεμερίδου, mail[email protected], 22892064, Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Cyprus Stroke Association συμμετέχει σαν εταίρος στην έρευνα αυτή.

Μαρίνα Χαραλάμπους, Πρόεδρος του Cyprus Stroke Association

Keywords
Τυχαία Θέματα
11 Μαΐου, Ευρωπαϊκή Μέρα Εγκεφαλικού Επεισοδίου,11 maΐou, evropaiki mera egkefalikou epeisodiou