Πλανήτης Εννιά

11:41 23/1/2016 - Πηγή: PC Nea
Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας. Αυτοί είναι οι 8 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ή μήπως όχι;

Ένας προηγουμένως άγνωστος, ένατος πλανήτης, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, στα όρια του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με νέα στοιχεία, τα οποία εντόπισαν αστρονόμοι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, οι οποίοι δημοσίευσαν σχετική μελέτη, στο επιστημονικό περιοδικό The Astronomical Journal.

Ειδικότερα,
στη μελέτη τους, η οποία τιτλοφορείται “Στοιχεία για έναν νέο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα”, οι αστρονόμοι Michael Ε. Brown και Konstantin Batygin επιχειρηματολογούν υπέρ της παρουσίας ενός γιγαντιαίου, παγωμένου πλανήτη, ο οποίος κινείται σε περιοχή πολύ πιο μακριά ακόμα και από τον πλανήτη νάνο Πλούτωνα.

Οι δύο επιστήμονες, ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει να παρατηρήσουν αυτόν τον πλανήτη, τον οποίο αποκαλούν “Πλανήτη Εννιά”. Αντιθέτως, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει, παρακολουθώντας και αναλύοντας την κίνηση άλλων ουράνιων αντικειμένων, μεταξύ αυτών και ορισμένοι πλανήτες νάνοι, στην εξωτερική περιοχή του ηλιακού συστήματος.

Η ταυτότητα του "Πλανήτη Εννιά"
Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη μελέτη τους, η οποία στηρίζεται εν πολλοίς σε ανάλυση στοιχείων που συγκέντρωσαν συνάδελφοί τους τα τελευταία χρόνια, οι Brown και Batygin θεωρούν ότι οι τροχιές των εν λόγω αντικειμένων είναι τέτοιες ώστε να μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι επηρεάζονται από τη βαρύτητα ενός “κρυμμένου” πλανήτη.

“Μέχρι σήμερα”, αναφέρει η μελέτη, “η ευδιάκριτη τροχιακή ευθυγράμμιση που παρατηρείται εντός του πληθυσμού της Ζώνης του Κάιπερ, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητη. [....] Προτείνουμε ότι η διαδικασία συντονισμού σε συνδυασμό με έναν μακρινό πλανήτη συνοδό μπορεί να εξηγήσει τα διαθέσιμα στοιχεία”.

Μάλιστα, οι δύο αστρονόμοι προχωρούν και σε υποθέσεις σχετικά με το μέγεθος και τη θέση του “Πλανήτη Εννιά”, σημειώνοντας ότι η μάζα του πρέπει να είναι 5 με 10 φορές αυτή της Γης και θα κινείται σε περιοχή, περίπου, 20 φορές πιο μακριά από εκείνην της τροχιάς του Ποσειδώνα, του όγδοου πλανήτη από τον Ήλιο.

Εάν η υπόθεση των Brown και Patygin είναι σωστή και εάν οι υπολογισμοί τους είναι ακριβείς, ο Πλανήτης Εννιά, αν υπάρχει, θα έχει διάμετρο 2 με 4 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης, με αποτέλεσμα να είναι ο 5ος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, μετά τους γίγαντες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα.

Ακόμα και έτσι, εάν όντως βρίσκεται τόσο μακριά όσο υπολογίζεται, θα αντανακλά τόσο λίγο φως, ώστε ο εντοπισμός του να είναι πολύ δύσκολος. Πάντως, με βάση τα στοιχεία των Brown και Patygin, μία έρευνα έχει ξεκινήσει σε τουλάχιστον δύο ηπείρους, με ισχυρά τηλεσκόπια να αναζητούν τον Πλανήτη Εννιά, αναφέρει η Washington Post.

pathfinder.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα