Η Ericsson παρουσιάζει τη Διαδικτυωμένη Κοινωνία του μέλλοντος

23:42 26/2/2013 - Πηγή: PC Nea
Πώς θα είναι η διαδικτυωμένη κοινωνία το 2020 και μετά; Γύρω από αυτήν την ερώτηση στρέφεται η έρευνα της Ericsson (NASDAQ:ERIC) αυτήν την περίοδο, με τις πιθανές απαντήσεις να περιγράφονται μέσα από την ανάπτυξη της έννοιας του 5G.

Μετά το 2020, ο όγκος των mobile data θα είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος και η ταχύτητα επικοινωνίας έως και 100 φορές υψηλότερη από τη σημερινή. Την
ίδια στιγμή, θα υπάρχουν από 10 μέχρι 100 φορές περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές.

Έτσι, σε σχέση με τα σημερινά, τα μελλοντικά δίκτυα θα πρέπει να μπορούν να διαχειρίζονται έναν τεράστιο όγκο συνδεδεμένων συσκευών και να διεκπεραιώνουν πολύ μεγαλύτερη κίνηση data. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται με τρόπο οικονομικό και βιώσιμο.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις σε σχέση με τη διαδικτυωμένη κοινωνία του μέλλοντος, η Ericsson εργάζεται ήδη προς την κατεύθυνση της εύρεσης κατάλληλων νέων τεχνολογιών, οι οποίες θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες, προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα τη δημιουργία ακόμη πιο ευέλικτων και αποδοτικών δικτύων. Ως παράδειγμα αναφέρονται τα δίκτυα εξαιρετικά μεγάλης χωρητικότητας (ultra-dense) για χρήση σε δημόσιους στεγασμένους χώρους, όπως βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια, όπου η παροχή υπηρεσιών cloud θα είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών.

Η Ericsson βλέπει το 5G ως μέσο που επιτρέπει στους χρήστες να απολαμβάνουν την απόλυτη δικτυακή εμπειρία. Το 5G δεν είναι άλλη μία ή περισσότερες εντελώς νέες τεχνολογίες πρόσβασης (radio access). Αντιθέτως, επικεντρώνεται στο πώς θα προσφέρει το απόλυτο μέσα από την ενοποίηση πολλών διαφορετικών τεχνολογιών πρόσβασης, υιοθετώντας μια προσέγγιση που θέτει στο κέντρο όχι την τεχνολογία, αλλά την εμπειρία που αποκομίζει ο χρήστης ενός δικτύου, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο πολλές διαφορετικές ανάγκες.

Η Διασυνδεδεμένη Μεγαλούπολη

Η αυξητική τάση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε αστικά κέντρα συνιστά άλλη μία πρόκληση. Μέχρι το 2050, το 70% του πληθυσμού της γης θα ζει σε πόλεις, τη στιγμή που το ποσοστό αυτό σήμερα είναι 50%. Πολλοί θα ζουν σε πολύ μεγάλες αστικές περιοχές, τις αποκαλούμενες Μεγαλουπόλεις (mega cities), γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένες ανάγκες για την καλύτερη διαχείριση των κοινωνικών, των οικονομικών και των περιβαλλοντικών προβλημάτων, με τρόπο πιο αποδοτικό και πιο βιώσιμο.

Η Ericsson πιστεύει ότι ο κλάδος του ICT και η τεχνολογία κινητών επικοινωνιών αποτελούν κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων, έχοντας ζωτική σημασία για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη των αστικών υποδομών του μέλλοντος.

Στην επίδειξη ‘Connected Megacity’ , ζωντανεύουμε μια διαδικτυωμένη μεγαλούπολη και υπογραμμίζουμε τα πλεονεκτήματα του προληπτικού σχεδιασμού και των συνεργατικών πρακτικών. Δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική παράμετρο, εξετάζουμε τρία βασικά σενάρια. Το πρώτο, αυτό της ασφαλούς πόλης, δείχνει το πώς οι εφαρμογές ICT μπορούν να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλείται, για παράδειγμα, από ένα τροχαίο.

Το δεύτερο σενάριο, αυτό της δημιουργικής πόλης, δείχνει το πώς οι λύσεις που προσφέρουν οι τεχνολογίες ICT μπορούν να διασφαλίσουν υψηλή ποιότητα δικτύου σε επίπεδο μεμονωμένου χρήστη, ακόμη και σε πολυπληθείς κοινωνικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως μια συναυλία. Το τρίτο σενάριο, η πράσινη πόλη, δείχνει το πώς μια πόλη μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες ενός καύσωνα, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας των έξυπνων δικτύων ενέργειας (smart grids).

Οι τρεις αυτές επιδείξεις δείχνουν το πώς μπορούμε να εντοπίζουμε πρότυπα συμπεριφοράς μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, μέσα από την ανάλυση και το συνδυασμό δεδομένων πραγματικού χρόνου, και τη γνώση που έχει ήδη συσσωρευτεί μέσα από την επεξεργασία αυτών των σεναρίων.

Οι ειδικοί θα μπορούν τότε να αξιοποιούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκειμένου να προχωρήσουν σε έξυπνες και εξειδικευμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση διαφορετικών καταστάσεων.

Window of Opportunity

Παράλληλα, η Ericsson θα μας επιτρέψει να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά μέσα από ένα «Παράθυρο Ευκαιρίας» (Window of Opportunity), ένα ερευνητικό πρόγραμμα μέσω του οποίου η Ericsson δοκιμάζει να δει τι θα συμβεί, αν μερικά απλά γυάλινα παράθυρα διασυνδεθούν και αρχίζουν να λειτουργούν ως μηχανισμοί σύνδεσης (connectors).

Η Ericsson θα δείξει πώς η χρήση μιας διαφανούς κεραίας μπορεί να μετατρέψει ένα συνηθισμένο παράθυρο σε τμήμα ενός ευρυζωνικού δικτύου κινητής, παρέχοντας καλύτερη κάλυψη στο εσωτερικό των κτιρίων ή των μέσων μαζικής μεταφοράς. Συνδέοντας τα παράθυρα ενός λεωφορείου, για παράδειγμα, θα μπορούμε να το μετατρέψουμε σε κινητό γραφείο για κάποιους επιβάτες ή σε ένα χώρο χαλάρωσης και ψυχαγωγίας για κάποιους άλλους. Η επιφάνεια ενός παραθύρου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως λευκός πίνακας στον οποίο θα εμφανίζονται ό,τι γράφετε, τα e-mails σας και πολλά άλλα.

Τα διασυνδεμένα παράθυρα (Connected windows) δημιουργούν ένα φάσμα πολλών και συναρπαστικών δυνατοτήτων, όπως η αυτόματη σκίαση, ο έλεγχος του εξαερισμού και του φωτισμού στο εσωτερικό των κτιρίων και άλλες, προς όφελος των ανθρώπων, των επιχειρήσεων κα του κοινωνικού συνόλου. Ένα συνδεδεμένο παράθυρο μας δίνει επίσης την ευκαιρία να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση ενός κτιρίου. Και αν προστεθούν διαφανείς φωτοβολταϊκές κυψέλες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι εφαρμογές αυτές μπορούν όχι μόνο να είναι ενεργειακά αυτόνομες αλλά και να μεταφέρουν σε ένα smart grid την ενέργεια που περισσεύει.

Κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress 2013 στη Βαρκελώνη, η Ericsson θα παρουσιάσει την ηγετική της θέση στους τομείς της τεχνολογίας και των υπηρεσιών που προσφέρει στον κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Οι λύσεις της Ericsson εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις για τα δίκτυα, απλοποιούν και αυτοματοποιούν τη λειτουργία τους και επιτρέπουν στους παρόχους να ελέγχουν πλήρως την εμπειρία χρήσης που προσφέρουν στους πελάτες, εξασφαλίζοντας βέλτιστη λειτουργία των υποδομών τους. Η Ericsson αναδεικνύει πώς γίνεται πραγματικότητα η Διαδικτυωμένη Κοινωνία – τι σημαίνει για τον κλάδο και ποιες αναπτυξιακές ευκαιρίες δημιουργεί για τους πελάτες μας.

ΠΗΓΗ: Δελτίο Τύπου
Keywords
Τυχαία Θέματα