Open Data Day 2013 - Απολογισμός

20:48 26/2/2013 - Πηγή: PC Nea
Το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013 γιορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα για τα ανοιχτά δεδομένα (www.opendataday.org/) με ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα το Open Data Day 2013 διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) και το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων (www.imis.athena-innovation.gr) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» με την υποστήριξη του
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (www.uoa.gr) και του Ερευνητικού έργου MODAP (www.modap.org).

Το Open Data Day 2013 διοργανώθηκε στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα, ανάμεσα στα οποία ήταν στελέχη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Παιδείας και άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας από όλη την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΜΠ κ.α.).

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με χαιρετισμό που απεύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Θεοχάρης, ο Πρόεδρος του ΕΚ «Αθηνά» κ. Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος της ΕΕΛ/ΛΑΚ κ. Καρούνος. Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις για τη διάθεση και τη χρήση των ανοιχτών δεδομένων από εκπροσώπους φορέων όπως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το ΕΚ ΑΘΗΝΑ όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων το datahub.gr και το geodata.gov.gr και το Open Knowledge Foundation - Παράρτημα Ελλάδας όπου παρουσιάστηκε από τον κ. Μπράτσα το open-data.okfn.gr.

Παρουσιάστηκε επίσης και το publicspending.gr από το συντονιστή του έργου κ. Μιχάλη Βαφόπουλο. Παράλληλα υπήρξε και ένας κύκλος εργαστηρίων όπου ερευνητές του ΕΚ «Αθηνά» εκπαίδευσαν τους συμμετέχοντες σε πρακτικά θέματα και εργαλεία για την αξιοποίηση των ανοικτών διασυνδεδεμένων δεδομένων. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή επιχειρημάτων στο ερώτημα «Ανοικτά ή Κλειστά Δεδομένα».

Την συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕΛ/ΛΑΚ, κ. Θεόδωρος Καρούνος, με συμμετέχοντες, κ. Μιχάλη Βαφόπουλος (υπέρ των ανοιχτών Δεδομένων) και κ. Σπύρο Αθανασίου (κατά των ανοιχτών δεδομένων), παρουσιάστηκαν επιχειρήματα υπέρ και κατά των ανοιχτών Δεδομένων και απαντήθηκαν ερωτήσεις που τεθήκαν από τους συμμετέχοντες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και όλες οι παρουσιάσεις που έγιναν υπάρχουν διαθέσιμες στο: conferences.ellak.gr/opendataday2013. Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση υπάρχει διαθέσιμο στο: www.flickr.com/photos/eellak.

ΠΗΓΗ: Δελτίο Τύπου
Keywords
Τυχαία Θέματα