GreenDataNet για πράσινα data centers

20:11 19/3/2014 - Πηγή: PC Nea
Μια κοινοπραξία αποτελούμενη από επιχειρήσεις, πανεπιστημιακούς και φορείς του δημοσίου πρόκειται να επενδύσει σε νέους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων και στη δημιουργία ενός έξυπνου δικτύου, με ευρωπαϊκούς πόρους.

Πάνω από το 2% της ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη καταναλώνεται από τα κέντρα δεδομένων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε αστικές περιοχές. Το πρότζεκτ ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ φιλοδοξεί να πρασινίσει τα κέντρα δεδομένων της Ευρώπης μειώνοντας την κατανάλωση, ενισχύοντας την τροφοδοσία τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
αλλά και τροφοδοτώντας τα με μπαταρίες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από «δεύτερο χέρι» – μια πρόταση της Nissan, η οποία συμμετέχει στο GreenDataNet, όπως ονομάζεται η κοινοπραξία.

Το στέλεχος του ιαπωνικού ομίλου αναγνώρισε ότι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα έχουν σήμερα πολύ μικρό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά και πως για να τροφοδοτηθεί ένα ενεργοβόρο κέντρο δεδομένων θα χρειάζονταν εκατοντάδες μεταχειρισμένες μπαταρίες, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον.

Οι συμμετέχοντες στο GreenDataNet φιλοδοξούν επίσης να καλύψουν μέρος της ζήτησης με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, κοντά στα κέντρα δεδομένων, ώστε να περιορίζονται οι απώλειες. Ένας από τους στόχους του πρότζεκτ είναι η επίδειξη ενός έξυπνου δικτύου από διασυνδεδεμένα κέντρα δεδομένων, τα οποία θα αξιοποιούν τις τοπικές συνθήκες ηλεκτροπαραγωγής διοχετεύοντας ανά πάσα στιγμή εκεί, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες.
Keywords
Τυχαία Θέματα